Aurora Liiceanu, despre nostalgicii comunismului: „Nu au reușit să se raporteze la propria lor libertate”

Data publicării:
AURORA-1

„Nostalgicii fac parte din categoria celor care nu au reușit să se raporteze la propria lor libertate”, este părerea psihologului Aurora Liiceanu, care a explicat la Digi24 că există mai mulți factori care stau la baza acestui fenomen. 

Sigur că există părți rele și părți bune, ca în orice lucru și după 90 și înainte de 90. Ca să dau un exemplu, timpul de relaționare și felul relaționărilor s-a schimbat foarte mult. Deși familia a rămas extrem de puternică, membrii familiei se întâlnesc mult mai rar ca înainte. Chiar și cu prietenii se întâlnesc mult mai rar. Reînvățăm nebunia gătitului, reînvățăm niște lucruri față de trecut pentru că nefiind mâncare.. Pierdem unele lucruri și câștigăm alte lucruri. Problema este cum ne depărtăm de cele pierdute și cum ne apropiem de cele câștigate. Unul din câștiguri este necontrolata libertate de exprimare. Până la urmă trebuie să ne așezăm într-o matcă a comunicări care să fie onorabilă pentru specia noastră. Și cred că am câștigat foarte mult prin această libertate de deplasare”, a spus Aurora Liiceanu la Digi24. 

Cât despre un posibil sfârșit al tranziției, după alegerile prezidențiale 2014, Aurora Liiceanu spune că „toată viața e o tranziție”. „Chiar dacă nu percepem schimbările, ele există”, este de părere psihologul.

„Chiar dacă am trăit într-o perioadă într-un mod rutinat, noi nu suntem totuși aceeași. Eu cred că românii sunt un popor care așteaptă. Nu știu ce așteaptă, sincer să vă spun. Dar avem această stare de așteptare și cred că ține pe de o parte de o corelație cu timpul, pentru că din afară timpul fugărește omul, dar din afară are bioritmurile, psihoritmurile lui care nu pot să-l grăbească așa cum s-ar dori. Oamenii sunt grăbiți, fără să fie grăbiți. Și oamenii așteaptă să se întâmple ceva în exterior. Ceea ce cred eu că nu s-a schimbat este idee, pătrunsă în structura noastră, de a pune cauzele nefericirilor, ghinioanelor, răului, toate, în afara noastră. Aici nu s-a schimbat nimic. Nu s-a schimbat ideea de a înțelege că o relație, un raport are două părți și că fiecare intervine în ceea ce decide sau face celălalt”, a mai spus Aurora Liiceanu la Digi24.  

Destinul este în afara noastră, în loc să ne dăm seama că și noi participăm la destin. Un psiholog spunea că nu a gândi este esența naturii noastre, ci a opta. Optăm cu fiecare secundă: ce să mănânc, cu ce să mă îmbrac. Viața e un șir de opțiuni. Ce optezi are consecințe. Alegem rar lucruri care ne schimbă viața și alegem des lucruri care sunt mărunte”, a mai spus Aurora Liiceanu la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Mama Andreei Tonciu, primele declarații despre grenada găsită la poarta vilei ei: „Sunt speriată și șocată!”
Pro FM
Celine Dion, despre boala incurabilă de care suferă: „Am fost fericită când am aflat ce este!” Primele...
Film Now
Richard Gere, un tată mândru. Ce a dezvăluit despre fiul său, Homer, care a fost prezent la Festivalul de...
Adevarul
Istoria unei biserici de lemn din Maramureș, de la 1794. A fost adusă cu o sanie trasă de patru boi
Newsweek
Suedia dă Ucrainei avioane de spionaj ASC 890. Vor opera din țările vecine, inclusiv din România
Digi FM
Grenadă la poarta familiei Andreei Tonciu: „Vă dați seama, deschideam ușa și exploda aia”
Digi World
Exercițiul de matematică care le-a dat bătăi multor utilizatori de internet. Tu știi să-l rezolvi?
Digi Animal World
O femeie din Chicago a descoperit o cicadă extrem de rară cu ochii albaștri: „Șansa este de una dintr-un...
Film Now
Leonardo DiCaprio, un unchi de milioane. Și-a scos nepoata adolescentă la shopping de lux. Acum 10 ani, fata...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...