Sari la conținut

Bucureștiul ascuns. Fosile vechi de milioane de ani, strada în trepte și copacul vechi de peste 300 de ani

Zilnic, mii de oameni păşesc pe peronul staţiei de metrou Politehnica fără să ştie că sub tălpile lor se ascund fosilele perfect conservate ale unor corali, melci sau alge marine care au trăit în urmă cu aproape 70 de milioane de ani. Exact în acelaşi timp cu dinozaurii.

Nu ştiam şi este îmbucurător, ar trebui să le protejăm să zic aşa, să avem mai mare grijă de ele.

Ar trebui să facem cercetari să vedem dacă se pot scoate din pavajul ăsta şi să fie expuse dacă merită într-adevăr şi înlocuite cu altceva”, spun bucureștenii.

Plăcile de calcar în care sunt fixate fosilele, numite şi rudişti, au fost extrase în anii '80 dintr-o carieră de lângă Cluj şi aduse la București pentru a pava cu ele staţia de metrou, devenită un fel de muzeu geologic.

Langă parcul Carol găsim singura stradă în trepte din Bucureşti, pe care este pictată acum o cascadă. Eva Radu este cea care a facut betonul să prindă viaţă.

Eva Radu, pictor: Pare cea mai potrivită pentru o stradă în trepte, dă senzaţia de curgere de libertate, de prospeţime...

Pentru îndrăgostiţi pare locul perfect pentru un selfie. Alții caută umbra zidurilor care străjuiesc strada. Oricum, nimeni nu trece mai departe fără să facă o fotografie.

Mi se pare inovator pentru ţara noastră, ştiu că mai există şi în afară dar cred că este o idee bună să mergem pe partea de street art.

Îmi place, mai ales pe căldura asta, este nemaipomenită, ai aşa senzaţia că intri în apă”, spun trecătorii.

Strada are o vechime de nu mai puţin de 200 de ani. Sunt 70 de trepte care trebuiesc urcate din bulevard pana sus, dar credeţi-mă, frumuseţea picturii, merită”, transmite corespondentul Digi24 Toma Petcu.

La câţiva kilometri distanţă, în cartierul Drumul Taberei, exact în mijlocul blocurilor, găsim ruinele unui foste remize de tancuri şi camioane care a fost folosită şi ca depozit de armament. După război a fost transformat în depozit de mobilă. În anii 80 a fost cuprins de un puternic incediu şi de atunci a fost lăsat în paragină.

Locuitorii blocurilor din zonă i-au găsit o întrebuințare ceva mai practică fostului depozit de muniție. Au amenajat, chiar în interior, grădini. Fiecare a plantat ce a avut nevoie, fie viță de vie, roșii, castraveți, varză, chiar și vinete”, transmite corespondentul Digi24 Toma Petcu.

Nu departe, lângă podul Cotroceni, găsim cel mai bătrân platan din Capitală. Specialiştii estimează că are între 300 şi 500 de ani.