Când muzica se oprește: teama talibanilor de artă ucide cultura afgană

Data publicării:
talibanii ard instrumentele muzicale, muzica fiind declarată imorală
De la preluarea puterii, talibanii și-au impus interpretarea rigidă a islamului, restricționând și chiar criminalizând muzica și artele, unele dintre cele mai integrante aspecte ale culturii afgane. Imagine din iulie 2023, când talibanii au ars instrumente muzicale în Herat. Sursa foto: Profimedia Images

Preluarea puterii de către talibani, în Afganistan, înseamnă și o reîntoarcere a represiunii stricte a actului artistic. Arta, muzica, poezia, care dau o identitate culturală aparte Afganistanului, sunt în suferință. Muzicienii și artiștii trăiesc în teroare și își vând instrumentele sau fug, pur și simplu, preferând să trăiască în exil. The Guardian face o radiografie a culturii afgane astăzi.

Muzicienii și artiștii trăiesc într-o stare de teroare. Poate identitatea țării ca „răscruce de culturi” să supraviețuiască unei politici de represiune strictă?

Când talibanii s-au apropiat de Kabul în primele zile ale lunii august 2021, o serie de reclame neobișnuite au inundat paginile de cumpărături de pe rețelele de socializare afgane. Muzicienii își puneau la vânzare instrumentele și echipamentele, uneltele meseriei lor.

Multe erau oferite aproape pe gratis. Cu toate acestea, chiar și într-o țară cu o dragoste imensă pentru muzică, erau puțini cumpărători. „Știam din experiența anterioară ce vor face cu oameni ca noi și cu instrumentele noastre. Le displace arta și cultura noastră”, a declarat pentru The Guardian un cântăreț de 49 de ani din nordul Afganistanului, care și-a dorit doar să fie identificat ca fiind Farhan.

Farhan a fost un muzician căutat în orașul său în timpul festivalurilor, nunților și adunărilor sociale pentru interpretările sale fascinante ale cântecelor populare cântate pe un damboora, un instrument muzical tradițional afgan. Dar când insurgenții au mărșăluit mai aproape de orașul său, el a început să primească apeluri și mesaje pe rețelele sociale de la comandanții talibani, acuzându-l că a provocat „corupție morală”.

„Știam că nu mă vor cruța, așa că a trebuit să-mi iau rămas bun de la instrumentele mele și să plec din țară”, spune el. “Unii muzicieni au încercat să-și vândă instrumentele, în timp ce alții le-au distrus în loc să le lase să cadă în mâinile talibanilor. Eu mi-am îngropat instrumentele pe câmp”.

Faptul că a putut să vadă ce o să urmeze, înainte să se întâmple, a fost ce i-a salvat viața lui Farhan. Unii dintre colegii săi, precum cântărețul popular Fawad Andarabi, au fost mai puțin norocoși, uciși de talibani la doar câteva săptămâni după ce gruparea a preluat puterea.

Talibanii au criminalizat muzica și artele

De la preluare, talibanii și-au impus interpretarea rigidă a islamului, restricționând și chiar criminalizând muzica și artele, unele dintre cele mai integrante aspecte ale culturii afgane.

În iulie, ministerul taliban pentru promovarea virtuții și prevenirea viciului a distribuit fotografii cu un foc de instrumente muzicale „ilegale” care fuseseră confiscate.

În timp ce dădea foc echipamentului, Aziz Rahman Muhajir, șeful departamentului de viciu și virtuți din Herat, le-a reamintit încă o dată afganilor că vânzarea de instrumente muzicale este o infracțiune pedepsită.

Talibanii au dat foc mai multor instrumente muzicale
Talibanii au creat un foc de tabără cu instrumente muzicale și echipamente confiscate în provincia Herat, considerând muzica imorală. Sursa foto: Profimedia Images

Când Farhan a văzut imaginile, a avut inima frântă. „S-a simțit ca și cum ar fi arse părți ale corpului meu. Sufletul meu era în flăcări.”

„Dintre multele aspecte ale vieții afectate de războiul din Afganistan, aș spune că arta și cultura sunt printre cele mai afectate”, spune Omaid Sharifi, co-fondatorul ArtLords, un colectiv care a lucrat pentru a reînvia arta și cultura afgană din 2014. .

Grupul continuă să opereze în exil, precum și prin rețele discrete de artiști din Afganistan.
„Când au venit sovieticii, au încercat să-și promoveze propriile narațiuni despre cultura afgană. Au fost urmați de grupurile de mujahedini, iar primul lucru pe care l-au făcut când au preluat Kabul a fost să jefuiască muzeul național. A fost prima linie a războiului lor civil”, spune Sharifi.

Talibanii au urmat curând după aceea, continuă acesta, și au fost cei mai răi dintre toți. „Arta și cultura nu există în mintea lor, au aruncat în aer celebrele statui Buddha din Bamiyan și alte statui, au distrus opere de artă prețioase și, desigur, instrumente muzicale.”

În cele două decenii de după căderea primei administrații talibane în 2001, arta, muzica și cultura afgane nu numai că au reînviat, ci au prosperat. Artiștii și-au scos pensulele, muzica a fost creată și predată tinerei generații în locuri precum Institutul Național de Muzică din Afganistan, unde s-a format prima orchestră feminină afgană.

„A apărut rapid ca o renaștere proprie”, spune Sharifi. „Afganii au salutat această renaștere și au participat la crearea de noi arte, muzică și alte forme de cultură, pentru a-și exprima sentimentele, pentru a inspira speranță și a se simți fericiți.”

Arta, poezia, muzica sunt fundamentale pentru identitatea afgană

„Dacă săpați cinci metri în orice parte a acestei țări, veți găsi un artefact care arată legătura cu arta și muzica”, spune Sharifi.

Era un obicei ca prietenii să se întâlnească în seara de joi (fiind weekend în Afganistan) pentru o adunare socială, însoțită de cești nesfârșite de chai și o simfonie de muzică interpretată de muzicieni profesioniști precum Farhan.

„Ne-a dat speranța că, chiar și în vremuri de conflict, când oamenii au șansa, sunt dispuși să se desprindă de ciclul violenței pentru a se implica în cultura lor. Făceam progrese, dar am pierdut totul, înapoi aproape la zero”, spune Sharifi.

Și cu cât talibanii controlează mai mult Afganistanul, avertizează Farhan, cu atât țara se va scufunda mai adânc în „sărăcia culturală”.
„Așa cum au închis porțile universităților și școlilor pentru femei, care reprezintă jumătate din societatea noastră, acesta este un alt act care va distruge țara”, spune el.

Antipatia talibanilor pentru muzică și artă, spune Sharifi, vine din puterea lor de a transforma mentalitatile.
„Poate inspira schimbarea în rândul oamenilor. Îi poate face pe oameni să gândească critic și să pună întrebări, de care le este frică. Dar, mai presus de toate, îi poate face pe oameni plini de speranță și aceasta este puterea artei și a muzicii. Când ești plin de speranță, vei încerca să te schimbi pe tine, comunitatea, mediul înconjurător și talibanilor le este foarte frică de asta.”

Farhan adaugă: „Pentru că arta însăși evocă un fel de trezire și libertate în societăți. Muzica în special poate lega oameni din diferite părți ale societății, aducându-i mai aproape, mai uniți. Așa că nu este surprinzător că le este frică de artă și muzică.”

Există totuși și puțină speranță, chiar dacă acum lucurile par să fie din ce în ce mai dure pentru arta și cultura Afganistanului condus de talibani:
„Arta și muzica reprezintă o amenințare pentru regimul lor terorist”, spune Sharifi. „Această țară a fost la o răscruce de culturi de-a lungul istoriei și nu cred că va fi ușor pentru grupuri precum talibanii să o ia complet. Ei nu pot forța o țară întreagă să-și abandoneze identitatea.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri