Castelul Kornis, splendoare în paragină

Data publicării:
konosh

Castelul Kornis, din comuna Mănăstirea, a fost reşedinţa principalelor familii nobiliare din Transilvania timp de mai bine de 400 de ani. Construcţia castelului s-a prelungit de-a lungul mai multor generaţii. Spre sfârşitul aniilor 1500 a fost finalizat corpul principal, iar la începutul anilor 1700 a fost ridicat turnul de poartă, dar şi zidul de apărare.

„Turnul de poartă pe care îl vedem noi este construit în 1720, deci perioadă în care Kornish Sigismud era guvernatorul Transilvaniei”, explică istoricul Pavel Rusu.

La începul aniilor 1900, aici funcţiona un muzeu de ştiinţă şi istorie naturală, dar şi o bibliotecă cu peste 9.000 de volume rare, toate adunate de ultimul locuitor al castelului, Kornish Karoly.

La 30 de ani după ce ultimul moştenitor al familiei nobiliare a părăsit castelul, Direcţia Naţională a Restaurării Monumentelor Istorice din perioada comunistă a început un amplu proces de reparaţie. În 1976, lucrările s-au oprit însă brusc.

„S-a constatat că pe şantierele de la restaurări a monumentelor istorice s-au făcut foarte multe risipe, aşa fără eficienţă şi s-a desfinţat Direcţia Naţională a Restaurării Monumentelor Istorice”, adaugă Pavel Rusu.

Acum, clădirea principală abia dacă mai există, iar din fortificaţie a mai rămas doar poarta de intrare.

Castelul din comuna clujeană Mănăstirea a fost retrocedat în urmă cu cinci ani ultimei moştenitoare a familiei. Bethlen Berta, fiica ultimului locuitor al domeniului nu a reuşit însă să reabiliteze castelul înainte să se stingă din viaţă la începutul acestui an, la Budapesta.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri