Sari la conținut
News Alert

Ceasul de buzunar al lui Mihai Eminescu a fost vândut

Ceasul de buzunar din argint, datat 1876, care a aparţinut poetului Mihai Eminescu, cu dedicaţie din partea junimiştilor, a fost adjudecat marţi seară, în cadrul Licitaţiei „Istoria Românilor”, cu suma de 19.000 de euro.

ceas mihai eminescu_artmark

Preţul de pornire al lotului a fost de 5.000 de euro. Ceasul are mecanism cu armare manuală cu15 rubine şi este gravat pe capacul din spate cu iniţialele poetului, "M. E.", încadrate de motive florale. Acesta este însoţit de cutie şi cheie pentru întoarcere.

Piesa este unicat şi a fost oferită cadou poetului din partea membrilor societăţii "Junimea", în anul 1876.

În anul 1876, Eminescu era director al Bibliotecii Centrale din Iaşi, profesor suplinitor, revizor şcolar pentru judeţele Iaşi şi Vaslui, redactor la ziarul "Curierul de Iaşi", continuând totodată să publice în revista "Convorbiri Literare".

Piesa a fost expusă în cadrul expoziţiei, "Eminescu în arhive şi biblioteci particulare", în Rotonda MNLR (Muzeul Naţional al Literaturii Române) în anul 2012.

Gravură cu Mihai Viteazul realizată în timpul vieții

În cadrul licitaţiei, Timbru Cap de Bour 108 parale, emis la 1858, piesă rară de colecţie filatelică, însoţit de două certificate de autenticitate, a fost vândut cu 9.500 de euro. Aceste timbre sunt extrem de rare, ele fiind emise într-un tiraj de numai 6016, din care doar 2.574 vândute. 

Cea mai cunoscută reprezentare a lui Mihai Viteazul realizată în timpul vieţii sale, gravura realizată de Aegidus Sadeler II în 1601, a fost vândută la licitaţie cu 4.750 de euro. 

O monedă jubiliară Carol I, din aur, cu valoare nominală de 50 de lei, gravor Alphonse Michaux, de la 1906, a fost adjudecată cu 1.400 de euro. Un ulcior primit cadou de Regele Ferdinand I de la Aurel Sava, primarul oraşului Alba Iulia, cu ocazia festivităţilor încoronării Sale în 1922, s-a vândut cu 1.400 de euro. Cu acelaşi preţ a fost adjudecat şi perechea de cromolitografii înfăţişându-i pe Alexandru şi Elena Cuza, executate de Alexandru Resmeriţă, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la Unirea Principatelor, 1909. 

Tot marţi seară, în cadrul Licitaţiei de postmodernism şi artă contemporană, tabloul ”Jurâmânt (Amprente pe covor)” s-a vândut cu 40.000 de euro. Tabloul ”People Moving to the Right”, de Mircea Suciu, a fost adjudecat cu 15.000 de euro. ”Anemone” de Corneliu Baba s-a vândut cu 9.000 de euro, iar o sculptură de Ion Irimescu care-l înfăţişează pe Corneliu Baba a fost adjudecată cu 7.000 de euro. 

Cele două licitaţii au avut loc marţi seară, la Athénée Palace Hilton Bucureşti.