Sari la conținut
News Alert

CTP: „Nea Mărin miliardar”, în top 5 filme proaste românești. Îl salvează o replică a Stelei Popescu

Poate că un criteriu pentru a defini un actor adevărat este capacitatea lui de a juca în roluri proaste, iar Stela Popescu a avut parte de multe filme proaste, a comentat la Digi24 Cristian Tudor Popescu. El a exemplificat cu „Nea Mărin miliardar” - pe care CTP îl include în top 5 cele mai proaste filme românești, mărturisind că nu îl face nimic să râdă în acest film, cu excepția unei scene în care jocul Stelei Popescu îi provoacă hohote de neoprit.

Cum e Stela Popescu? a fost întrebat Cristian Tudor Popescu la Digi24, în seara în care vestea că actrița a murit a picat ca un trăznet.

„Mare actriță! Actriță născută, cu instinct, adică niște lucruri nu le-a învățat de la nimeni, se vede că s-a născut cu ele, cu ceea ce eu numesc calcă replica. Știți că sunt actrițe și actori cu firmă care o carieră întreagă nu calcă replica. Ce înseamnă asta? Înseamnă, când spui ceva, indiferent că joci într-un scheci sau că joci în Hamlet sau că faci un film de televiziune, când spui replica aia, trebuie să fii lipit intim, să nu ai niciun spațiu între tine și replică, să te suprapui perfect acelei replici, să vină din tine, nu să se vadă că e spusă de tine. E, așa era Stela Popescu, avea acest simț formidabil”, a comentat jurnalistul și criticul de film Cristian Tudor Popescu la Digi24.

„Poate că un criteriu pentru a defini un actor adevărat este capacitatea de a juca în roluri proaste. Acolo se vede cât de bun este actorul. Stela Popescu a avut 'noroc' de zeci de filme proaste în care a jucat. Eu, în calitate de critic de cinema, îi cunosc în special cariera din cinematografie. Toate proaste! Toate! De la Alo? Ați greșit numărul până la Sexy Harem Ada-Kaleh și Despre o anume fericire, Ultima noapte a singurătății, ceva... Mă rog... Un singur film bun în toată filmografia ei:  Toată lumea din familia noastră a lui Radu Jude din 2012 unde Stela Popescu nu joacă un rol comic. Nu! Joacă un rol să-i spunem serios și îl joacă foarte bine. Foarte bine. Ea a fost utilizată în special ca actriță cu geniu comic, dar putea să joace orice”, a spus Cristian Tudor Popescu.

„Și capacitatea extraordinară de a modifica știți cum funcționează la genul acesta de actriță? Simte ca un cod detector și corector de eroare. Există în informatică acest concept, de coduri care detectează eroarea și o și corectează în clipa în care a detectat-o. Ei, în clipa când avea de spus niște replici inepte, lipsite de umor, ale unui textier prăpădit, ale unui scenarist vai de capul lui, cum erau atâția, reușea din instinctul acesta formidabil ale ei să scoată ceva din replica aia, să dea o tentă, să dea un accent acolo, care te făcea să râzi sau să surâzi, în orice caz o salva acea replică. Mie mi-a rămas în minte -  din filmul clasat în top, pentru mine, între primele cinci filme românești ale tuturor timpurilor ca prostie, Nea Mărin miliardar. Este o prostie monumentală de top, trebuie să recunosc, deci în filmul ăla la care se presupune că trebuie să râzi - și au râs, se pare, niște milioane de spectatori -  eu rămân sobru ca un bolovan, nu reușesc să râd de la cap la coadă.  În schimb, are Stela o replică în filmul ăsta la care m-am cocoșat, am căzut cu scaunul, am intrat în convulsii. Ea joacă o vampă acolo și îl seduce pe Amza Pellea, pe nea Mărin. Și ce zice vampa, văzându-l pe nea Mărin în costumul lui de la Băilești: trebuie să-i aplice un erotism de CAPeu, un erotism sătesc, se gândește ea așa. Și în timp ce îi deschide cămașa îi spune: Miroși a pământ!, la care nea Mărin, săracu', zice: Îu!, adică ea a vrut să dea specific local - miroși a pământ, ești un bărbat cu picioarele bine înfipte în pământ - și ăsta, săracu', se și vedea mort!”, a povestit CTP.

Jurnalistul a mărturisit însă că scheciul preferat cu Stela Popescu este altul (vezi video mai jos), în care actrița are un rol „mers pe sârmă”:

(Video. Sceneta "Ava, Eva, Iva" de Octavian Sava; interpreți: Stela Popescu și Radu Zaharescu, sursa: TVR)

„Sunt zeci de actrițe cu pretenții care nu pot să treacă prin acest moment. Mers pe sârmă:  poți să-ți frangi gâtul în fiecare secundă în acest rol. E o probă de control al dicției, al creierului, al gesticii și în același timp să generezi efect comic. Să nu se vadă efortul. Pentru că vă dați seama ce efort e să aduci toate elementele acestea la un loc, să nu greșești și în același timp să realizezi comicul.  E o proba de foc, după părerea mea, pentru o actriță”, a explicat CTP.

Jurnalistul a povestit că a întâlnit-o personal pe Stela Popescu în urmă cu doi ani, la profesorul Laurențiu Damian acasă, era multă lume și a avut prilejul să constate că actrița așa era și în viața de zi cu zi. „Cât a stat Stela, nu mai avea nimeni nicio treabă decât să o asculte pe Stela. Acapara instantaneu orice auditoriu în 2-3 minute”, a conchis Cristian Tudor Popescu.

Pe aceeași temă