Sari la conținut

„Cuminţenia Pământului” poate fi vizitată la Muzeul BNR

Decizia a fost luată de Ministerul Culturii și Guvernul României, împreună cu proprietarii operei de artă, pentru a face celebra sculptură mai accesibilă publicului larg. Vizitarea operei lui Brâncuși se va putea face gratuit începând de mâine.

Preţul cerut de proprietari pentru sculptură este 11 milioane de euro. Guvernul a alocat deja 5 milioane de euro. Restul banilor trebuie strânşi din donaţii până în septembrie. Până acum s-au adunat aproape 213.000 de euro.

Expunem, practic, un tezaur al culturii naţionale în apropierea tezaurului monetar al ţării care este dedesubt și simbolizat de tezaurul numismatic și de alte documente de valoare care aparțin acestei instituții”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Cred eu că prezenta Cuminţeniei la BNR va readuce împreună sentimentul de apartenență pe care cu adevărat noi am uitat să îl avem cu artiștii și operele pe care le avem. Muzeele trebuie să redevină locuri mult mai vii decât sunt astăzi și oamenii trebuie să redescopre de ce legătura nemijlocită cu cartea sau cu operele de artă e o legatură care ne construiește pe toți”, spune Corina Şuteu, ministrul Culturii.