Valeri Kuzmin spune că Rusia nu are de gând să returneze României tezaurul: E o pisică moartă scoasă de la naftalină

Data actualizării: Data publicării:
monede și lingouri de aur
Monede și lingouri de aur la Banca Națională a României FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a spus că Rusia nu are de gând să returneze României tezaurul, că foştii parteneri români „continuă să scoată, cum se spune la noi, o pisică moartă de la naftalină”.

Repetând o idee vehiculată anterior de Moscova, Kuzmin spune că, de fapt, România a rămas datoare Rusiei, motiv pentru care nu se pune problema returnării tezaurului, potrivit news.ro.

În acest sens, Kuzmin a povestit o scenă petrecută între fostul lider sovietic Leonid Brejnev şi Nicolae Ceauşescu, în anii 1960. „Tovarăşe, i-ar fi spus Brejnev lui Ceauşescu, trebuie să vă spun, ca de la comunist la comunist, că trebuie să uitaţi de tezaur. Pentru că, aşa cum scrie şi în documentele juridice, ca rezultat al tuturor activităţilor ce intră în responsabilitatea României, România are o datorie mai mare către Rusia decât are Rusia către România. Dar nouă nu ne trebuie această datorie de la voi. Vă iertăm de această datorie”, a spus Kuzmin.

Isărescu: Documentele originale sunt în seiful guvernatorului BNR încă din 1922

Subiectul Tezaurului este adus periodic în discursul public din România. Cel mai recent, în noiembrie 2023, Mugur Isărescu a anunțat lansarea unui lobby internațional, prin care BNR va organiza mai multe evenimente care să reafirme „mai ales în plan internațional, că România are un drept de creanță deplin valabil asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în 1916-1917”.

Principala noastră preocupare, a BNR, a fost să facem cunoscute documentele pe care le deținem referitoare la această problemă. Mă refer la documentele originale, subliniez originale pentru că la început au fost chiar contestate că ar fi originale, reunite în dosarul special care se păstrează în seiful guvernatorului BNR încă din 1922 și dosarul a fost predat din mână în mână, de la un guvernator la altul, din 1922, inclusiv în perioada comunistă”, a mai spus Isărescu.

În 2021, Mugur Isărescu declara că tezaurul BNR e singurul caz în care obligaţiile de restituire nu au mai fost respectate.

Valoarea întregului depozit făcut la Moscova pe numele BNR a fost de 321.580.456 lei aur.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri