Documentar. Socialismul polonez şi practicile oculte

Data publicării:
voodoo

Filmul „Arta dispariţiei” combină documentarul cu ficţiunea şi spune povestea socialismului polonez văzut prin ochii unui preot voodoo. La începutul anilor 80, Amon Fremon, dintr-un mic sat din Haiti, este invitat în Polonia de un regizor de teatru experimental ca să realizeze o ceremonie voodoo. Preotul îşi dă însă seama că alta e menirea sa.

După câteva luni, a plecat din teatru fiindcă a realizat că polonezii sunt foarte stresaţi, foarte obsedaţi sau dominaţi de forţele malefice, de spiritele rele şi a decis să le elibereze minţile. Singurul lucru pe care îl putea oferi polonezilor era voodoo. A încercat să facă o mare ceremonie voodoo pentru a le elibera minţile”, spune regizorul Bartek Konopka.

Dacă sovieticii l-au avut pe Alexei Stahanov drept muncitor-model, fosta Iugoslavie s-a mândrit cu Alija Sirotanovici. Acesta, alături de colegii săi, a reuşit să escaveze 152 de tone de cărbune într-o singură tură. A doborât astfel recordul mondial de extracţie a cărbunelui stabilit în Rusia sovietică.

„Când îi întrebăm pe cei mai în vârstă cum munceau, cei mai mulţi spun că nu erau obligaţi, ci că o făceau voluntar, pentru a ajuta la reconstruirea ţării. Cei mai mulţi neagă că era o muncă forţată. E amuzant să vedem cum tinerii încearcă să organizeze ceva similar, la o scară mai mică”, spune regizorul Nemanja Babic.

One World Romania”, Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului, se află la cea de-a şaptea ediţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri