Sari la conținut

Documentar. Socialismul polonez şi practicile oculte

Filmul „Arta dispariţiei” combină documentarul cu ficţiunea şi spune povestea socialismului polonez văzut prin ochii unui preot voodoo. La începutul anilor 80, Amon Fremon, dintr-un mic sat din Haiti, este invitat în Polonia de un regizor de teatru experimental ca să realizeze o ceremonie voodoo. Preotul îşi dă însă seama că alta e menirea sa.

După câteva luni, a plecat din teatru fiindcă a realizat că polonezii sunt foarte stresaţi, foarte obsedaţi sau dominaţi de forţele malefice, de spiritele rele şi a decis să le elibereze minţile. Singurul lucru pe care îl putea oferi polonezilor era voodoo. A încercat să facă o mare ceremonie voodoo pentru a le elibera minţile”, spune regizorul Bartek Konopka.

Dacă sovieticii l-au avut pe Alexei Stahanov drept muncitor-model, fosta Iugoslavie s-a mândrit cu Alija Sirotanovici. Acesta, alături de colegii săi, a reuşit să escaveze 152 de tone de cărbune într-o singură tură. A doborât astfel recordul mondial de extracţie a cărbunelui stabilit în Rusia sovietică.

„Când îi întrebăm pe cei mai în vârstă cum munceau, cei mai mulţi spun că nu erau obligaţi, ci că o făceau voluntar, pentru a ajuta la reconstruirea ţării. Cei mai mulţi neagă că era o muncă forţată. E amuzant să vedem cum tinerii încearcă să organizeze ceva similar, la o scară mai mică”, spune regizorul Nemanja Babic.

One World Romania”, Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului, se află la cea de-a şaptea ediţie.