Dosar penal din cauza bustului prea generos de la Târgu Jiu

Data publicării:
arethia tatarescu

Ia amploare scandalul iscat în jurul statuii Arethiei Tătărescu, dată jos de pe soclu pe motiv că avea bustul prea mare. Un profesor din Târgu Jiu a făcut un denunţ la Parchet şi îi acuză pe cei care au dat jos lucrarea că nu ar fi respectat legea. Verificări face şi corpul de Control al Ministerului Culturii.

Statuile fostului premier al României, Gheorghe Tătărescu, şi soţiei sale, Arethia, au fost puse pe socluri în urmă cu aproape şapte ani. Anul trecut, au fost date jos cu flexul după ce Ministerul Culturii a ajuns la concluzia că nu ar avea nimic în comun cu personalităţile istorice şi a dat aviz negativ. Oficialii s-au referit în special la statuia Arethiei, care avea bustul prea generos în concepţia artistului care a creat-o.

Renegate la Târgu Jiu, cele două statui au fost aduse la 50 de kilometri distanţă, la marginea judeţului, lângă Casa Memorială Tudor Vladimirescu, la restaurarea căreia a contribuit şi Arethia Tătărescu în urmă cu mai bine de 80 de ani.

Numai că şi de aici riscă să fie luate. Un profesor din Târgu Jiu a făcut un denunţ la Parchet.

Cosmin Vilău - profesorul denunţător: Au fost abateri de legalitate şi regularitate conform notei de constatare a Curţii de Conturi a României, cheltuielile pentru bustul Arethia Tătărescu s-au făcut fără respectarea procedurilor legale, nu au primit aviz de amplasare aici, s-au gândit că trebuie să găsească un aviz amplasare la Vladimir.

Miruna Prejbeanu - purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj: Poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice desfăşoară cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu care privesc amplasarea unor opere de artă pe domeniul public

Să dea explicaţii, va fi chemat inclusiv directorul muzeului. Acesta a decis mutarea statuilor după ce Curtea de Conturi a constatat că ar trebui să dea din buzunar cei 45.000 de lei cheltuiţi pentru bustul Arethiei Tătărescu.

Dumitru Hortopan - directorul Muzeului Judeţean Gorj: O să mă prezint la organele de anchetă, o să reprezint dosarul cu strămutarea celor două busturi cu pricina datorită cărora s-a făcut atâta vâlvă.

Verificări face acum şi Corpul de Control al ministrului Culturii.

Pompiliu Ciolacu - directorul Direcţiei de Cultură Gorj: Absolut toate documentele emise de Direcţia pentru Cultură Gorj pe acest subiect au fost puse la dispoziţia Corpului de Control, absolut toată corespondenţa şi tot ce s-a discutat pe acest subiect de la început până la sfârşit.

Autorităţile vor să ridice acum un nou monument închinat soţilor Tătărescu.

Adrian Tudor - viceprimarul oraşului Târgu Jiu: Un monument închinat familiei Tătărescu şi un monument care să respecte legislaţia în vigoare.

La mai bine de un an de când au fost date jos sculpturile din bronz, soclurile n-au mai fost demolate. Nici primăria, nici muzeul nu şi le asumă, mai ales că au fost ridicate fără autorizaţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri