Sari la conținut

FOTOGALERIE. Palatul Culturii din Iași, adus la strălucirea de altădată

19

Istoric:

Palatul Culturii, recunoscut ca efigie a orașului Iași, a fost construit în stil neogotic și a reprezentat una din ultimele expresii ale romantismului în arhitectura oficială.

Deși nu este construit peste temelii antice, după cum se presupunea la începutul secolului al XX-lea, Palatul se înalță, în parte, peste ruinele curților domnești medievale, menționate documentar în 1434.

Au fost folosite, parțial, și temeliile vechiului palat (neoclasic) din vremea voievodului Alexandru Moruzi (1806-1812), refăcut de Mihail Sturza (1841-1843) și demantelat în 1904. De la această construcție a moștenit Palatul legenda celor 365 camere, corespunzătoare zilelor anului.

Edificiul, ridicat între 1906 și 1925, este creația cea mai însemnată a arhitectului român I.D. Berindei, format la școala pariziană.

În holul central se remarcă un mozaic figurativ în care sunt dispuse concentric diverse reprezentări de bestiarum gotic: acvila bicefală, dragonul, grifonul, leul. Deasupra holului se găsește un luminator în care, inițial, a fost amenajată o seră.

În ciuda aspectului arhaicizant, la construirea Palatului, blocurile de piatră au fost înlocuite cu materiale ușoare și mult mai puțin costisitoare. În plus, la decorarea unor săli, s-a folosit în premieră un material brevetat de Henri Coandă, denumit bois-ciment și care imită lemnul de stejar.

Cladirea a fost dotată cu facilități ultramoderne pentru epoca respectivă, cum ar fi iluminatul electric, încălzitul (pneumatic), sistemul de ventilație, termostate, aspiratoare, care porneau toate de la subsol, unde se afla centrala mașinilor.

De asemenea, ținând cont de cele 14 incendii care au afectat clădirile anterioare Palatului, arhitectul Berindei a ignifungat lemnăria podului cu un produs intitulat orniton, pentru acoperiș utilizând un material special, denumit eternită.  

Cladirea, inaugurată pe 11 octombrie 1925, a servit drept Palat de Justiție până în 1955 când a fost destinat găzduirii unora din cele mai de seamă instituții culturale ale orașului, reunite astăzi sub denumirea de Complexul Național Muzeal Moldova Iași.

Citiți și Palatul Culturii din Iaşi, închis de şapte ani pentru reabilitare