Municipiul Iași a intrat în Rețeaua UNESCO de orașe creative. Orașul a fost inclus la categoria literatură

Data actualizării: Data publicării:
Iasi landmark, Romania
Palatul Culturii din Iași. Sursa foto: Profimedia Images

Municipiul Iaşi a devenit unul dintre cele 55 de noi oraşe care se alătură Reţelei UNESCO de oraşe creative (UCCN), în urma desemnării lor de către directorul general al organizaţiei, Audrey Azoulay. Orașul a fost inclus la categoria „Literatură”, în semn de recunoaştere a importanţei Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), transmite Agerpres.

Potrivit paginii oficiale a UNESCO, noile oraşe au fost recunoscute pentru angajamentul lor puternic de a valorifica cultura şi creativitatea ca parte a strategiilor lor de dezvoltare şi pentru a afişa practici inovatoare în planificarea urbană centrată pe om.

Iaşiul a fost inclus la categoria „Literatură”, în semn de recunoaştere a importanţei Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), un proiect care de unsprezece ediţii reuneşte sute de profesionişti din domeniul cultural: scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti.

FILIT este un proiect al Muzeului Literaturii Române Iaşi, finanţat de Consiliul Judeţean şi organizat sub patronajul Reprezentanţei Comisiei Europene.

Cu cele mai recente adăugări, reţeaua orașelor creative numără acum 350 de oraşe în peste o sută de ţări, reprezentând şapte domenii creative: Meşteşuguri şi Artă Populară, Design, Film, Gastronomie, Literatură, Arte media şi Muzică.

La scurt timp după anunţul făcut de UNESCO pe pagina sa oficială, Simona Mirela Miculescu, ambasadorul Delegaţiei Permanente a României la UNESCO, a scris într-o postare pe pagina sa de facebook un mesaj cu „o nouă veste bună pentru România".

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Salutăm cu mare bucurie includerea oraşului Iaşi în Reţeaua oraşelor creative a UNESCO! Această iniţiativă a UNESCO urmăreşte consolidarea parteneriatelor între oraşele membre ale reţelei, care numără în prezent 350 de oraşe, din peste 100 de ţări, domeniile creative repertoriate fiind: artizanatul şi artele populare, artele media, designul, filmul, gastronomia, literatura şi muzica. Includerea în listă, în domeniul literaturii, vine şi ca o recunoaştere a importanţei Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi - FILIT Iaşi, a cărui ediţie recent încheiată a fost, de altfel, plasată sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO şi a Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Iaşi devine al doilea oraş din România, după Cluj-Napoca (2021 - Film), care devine membru al acestei prestigioase reţele a oraşelor creative. Adresăm calde felicitări tuturor celor implicaţi în prezentarea acestei candidaturi şi urăm mult succes ieşenilor în activitatea în cadrul Reţelei", transmite Simona Mirela Miculescu.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri