Institutul polonez Adam Mickiewicz dă mai mulți bani decât Ministerul Culturii pentru festivalul de teatru de la Sibiu

Data publicării:
festival

Directorul Festivalului Internațional de Teatru Sibiu, Constantin Chiriac, a precizat că, din costul total al evenimentului, doar 14 la sută sunt bani publici.

„Acest festival costă, din punctul de vedere al banului public, mult mai puțin decât costul total al festivalului. Utilizăm numai 14 la sută din bugetul festivalului, ban public. Vreau să văd și eu câte afaceri se fac în România cu 86 la sută bani aduși și cu 14 la sută bani investiți din zona publică. De trei ani avem toate biletele vândute, jucăm în jur de 400 de reprezentații pe an”, a spus la Digi24 Constantin Chiriac.

Acesta a povestit și despre problemele financiare pe care le-a avut la prima ediție a festivalului, când nu a avut bani pentru cazarea și masa trupelor care au venit.

„I-am dus la un prieten la Păltiniș, i-am transportat cu niște autobuz, au stat în hoteluri care nu erau încălzite. Stăteau americanii cu usturoi în buzunar, veniseră unii din Indonezia care erau toți în pantaloni scurți și în niște șlapi, chiar dacă era zăpadă. A fost un entuziasm și o nebunie”, a relatat directorul festivalului.

Pentru ediția din acest an, Ministerul Culturii a alocat 800.000 de lei, în timp ce institutul polonez Adam Mickiewicz, care finanțează din interiorul Poloniei plătește 380.000 de euro.

„În primii ani, politicienii nu aveau timp de noi. Era o perioadă atât de tulbure. Și vreau să vă spun că ăsta a fost marele noroc al meu. În clipa în care fac festivalul, mă rog să fiu lăsat în pace. A fi lăsat în pace înseamnă a nu ți se tăia fonduri din invidie și vanitate. Vreau să fiu tratat ca toți ceilalți. Nu vreau să spun că celelalte festivaluri sunt mai puțin importante”, a adăugat Constantin Chiriac.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri