INTERZISĂ DE CEAUȘESCU PENTRU CĂ SCRIA PREA EROTIC. Nora Iuga, interviu la Digicult

Data publicării:
23112012 20iuliana-34908

Emisiunea Digicult din această săptămână propune o ediţie mai altfel şi asta pentru că este dedicată eroticului în artă. Iar printre invitaţii realizatorilor se numără şi scriitoarea Nora Iuga, cea care, la cei 70 de ani ai săi, nu se sfieşte să scrie şi să vorbească despre subiecte care pentru mulţi dintre noi sunt încă „ruşinoase”.

Nora Iuga | DIGI24

A publicat un roman, „Sexagenara şi tânărul”, care a stârnit multe controverse, dar care se află deja la cea de a treia editare şi a fost tradus în ţări ca Franţa, Germania, Spania sau Italia. „Eu sunt foarte mândră că am scris această carte, nu pentru că ar fi ea nu știu ce capodoperă, dar a făcut vogă. Ea a stârnit interesul tuturor, și în România, dar și în străinătate”, mărturisește Nora Iuga.

Despre perioadele în care, în România, apariţia unei asemenea cărţi ar fi fost de neconceput, autoarea povesteşte: „Am avut totuși opt ani de interdecție de publicare în care nu am avut voie să semnez absolut nimic. Am fost scoasă din librării, din biblioteci, s-a depus asupra mea o pătură de tăcere totală, iar ei au motivat această interdicție prin faptul că literatura mea ar fi impregnată de un erotism morbid”.

Întrebată dacă este feministă, răspunsul Norei Iuga a fost unul foarte energic. „O, Nu! Dacă vrem universalitate, de ce să ne cramponăm într-o castă feminină? Femeile sunt mai bovarice şi dacă te întrebi ce citesc, ai să vezi că citesc mai mult romane de dragoste sau se uită la telenovele mai mult decât bărbații. Tot pentru că sunt mai sentimentale, tot pentru că au alte organe decât bărbații și pentru că mai devin și mame”, a explicat Nora Iuga.

Sâmbătă, de la 14.30, Digi24 difuzează un interviu-eveniment pentru telespectatorii emisiunii „Digicult”. Va fi oediție suprinzătoare, în care este investigat eroticul, așa cum apare el în fotografia de artă, în cărți și pe scenă. Realizatorii își propun să afle ce mai înseamnă erosul în societatea de astăzi, invadată de imagini explicite. Urmăriți în materialul video atașat explicațiile Iulianei Ciugulea, gazda emisiunii „Digicult”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri