Sari la conținut

Ministrul Culturii: Exista riscul ca ansamblul Brâncuși de la Târgu Jiu să nu mai fie inclus vreodată pe lista UNESCO

România vrea de 24 de ani să introducă în patrimoniul mondial Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana Infinitului şi Aleea Scaunelor. Abia în 2011 au început însă autorităţile să pregătească un dosar pentru candidatură.

Ansamblul monumental Calea Eroilor de la Târgu Jiu nu a fost respins. România a restras proiectul (...) Primisem recomandare de neînscriere, nu de respingere. Dacă nu făceam asta exista riscul ca ansamblul să nu mai fie inclus vreodată pe lista UNESCO. A fost o decizie corectă, urmând ca în perioada următoare să refacem dosarul, cu șanse, pentru că valoarea universală a operei a fost recunoscută”, a spus ministrul la emisiunea Imparțial.

Sunt mai multe lucruri de spus. Dosarul a fost trimis în octombrie 2014, sunt lucruri din urmă, noi din 1990 încercăm acest lucru și cred că trebuie să facem mai mult. Noi considerăm că numele noastre mari din cultură – Brâncuși, Eliade, Eminescu se promovează. Ei se promovează singuri, dar noi, ca stat, trebuie să facem mai mult pentru a le promova opera”, a mai spus ministrul.

El nu a precizat în cât timp va fi depus un nou dosar pentru introducerea operelor lui Brâncuşi în patrimoniul UNESCO.