Sari la conținut

Minore într-un rol controversat. Un psiholog a făcut plângere la Protecția Copilului Sibiu

Silviu Purcărete a distribuit în rolul Margaretei din Faust şapte fete minore, cele mai mici având doar 8 ani. Corul Margaretelor, menit să simbolizeze puritatea într-o luptă a binelui cu răul, apare, însă, şi în scene cu conţinut violent şi sexual.

OFELIA POPII, actriţă în rolul Mefisto din Faust, explică: „Momentul în care este, să zicem, este sugerat primul act sexual cu Margareta, se face în următorul fel: se stinge lumina, complet. Pe ultima, să zicem, licărire de lumină eu fac gestul ca şi cum l-aş aduce pe Faust în pat. Pe întuneric, domnul Ilie Gheorghe se aşează lângă fetiţă. Exact în momentul în care el vine înspre pat, eu urc pe pat şi acopăr tot”.

Un psiholog şcolar din Sibiu, care a văzut piesa, a făcut o sesizare la Protecţia Copilului, privind abuzul emoţional la care ar fi supuse tinerele distribuite în spectacol.

Faust nu este o creaţie artistică pentru copii. De aici şi abuzul. Efectele sunt pe termen mediu sau pe termen lung. Posibile. Nu ştim exact care sunt cauzele, dar nu merită să-ţi asumi un risc asupra dezvoltării psiho-emoţionale”, a explicat Mihai Copăcean.

 

Directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” spune că piesa se joacă de 9 ani şi nu a avut niciodată reclamaţii de acest fel.

„A fost un casting foarte serios, unde părinţii au participat. (...) La Bruxelles a fost, la una din reprezentaţii, preşedintele Comisiei Europene. Care a venit şi a strâns mâna la fiecare Margaretă”, a declarat Constantin Chiriac.

Cea mai violentă scenă, cea a violului, a fost tot timpul jucată de aceeaşi tânără majoră.

Am fost prima şi singura care am făcut scena care se întâmplă, nu a probat pe nimeni altcineva”, a explicat Tania Anastasov, actriță distribuită în rolul Margaretei din „Faust”.

Unele dintre Margaretele distribuite iniţial în spectacol au ajuns acum la vârsta majoratului.

Am jucat la fiecare spectacol, 151 de spectacole. Acum am 22 de ani. De atunci am trecut şi prin şcoala generală, şi prin liceu, acum sunt la facultate, în anul III la Medicină”, spune Ana-Maria Telebuș.

Direcţia pentru Protecţia Copilului a deschis o anchetă în acest caz.

Aşteptăm documentaţiile din partea atât a reprezentanţilor Teatrului Naţional Radu Stanca, cât şi a Serviciului Public de Asistenţă Socială, cu privire la respectarea prevederilor Hotărârii de Guvern 75, în ceea ce priveşte remunerarea şi prestarea de servicii de către copii”, a declarat Beatrice Muntean, purtător de cuvânt al DGASPC.

Piesa „Faust” se va juca la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu cu casa închisă. Rolul Margaretelor va fi, însă, interpretat de actriţe majore, pentru că reprezentaţiile sunt programate după ora 22:00, iar legea interzice distribuirea copiilor în spectacole care se joacă după această oră.