Monede vechi de secole, dezgropate la Satu Mare

Data publicării:
monede gasite

Monedele au fost descoperite din întâmplare de trei cercetători care căutau vestigii preistorice.

Mihai Andrei Mocan, muzeograf la Muzeul Judeţean Satu Mare: „După trei, patru ore de căutare am reuşit să descoperim o monedă. După alte cinci minute am descoperit altă monedă aproximativ pe acelaşi loc. Acolo am găsit foarte, foarte multe monede pe o suprafaţă de aproximativ 20 de mp.”

Szöcs Péter, directorul adjunct al Muzeului Judeţean Satu Mare: „Se pot identifica piese de 15 creiţari emise de împăratul Leopold, la sfârşitul secolului al XVII-lea. Unii au şi anul de emisie 1679, alte piese provin din Polonia.”

Legenda din zonă spune că tezaurul i-ar fi aparţinut unui localnic înstărit care l-a ascuns în urmă cu mai bine de trei secole.

Liviu Marta, cercetător la Muzeul Judeţean Satu Mare: „Ar fi fost o zonă în care locuitorii Andridului s-au retras în mijlocul mlaştinii, într-o zonă fortificată ca să se apere de tătari. Noi nu prea am crezut că sunt verosimile legendele despre invazia tătară din 1241 dar monedele totuşi confirmă că este vorba despre o altă invazie tătară, mult mai recentă.”

Pe lângă monedele din argint a mai fost descoperit şi un pandantiv din aur, vechi de 6.000 de ani. Toate obiectele vor fi curăţate şi vor intra într-un proces de conservare şi identificare. Abia apoi vor fi expuse la Muzeul Judeţean din Satu Mare. Aceasta nu este prima comoară găsită în zonă. În urmă cu 10 ani, în localitatea Tămăşeni, arheologii au dezgropat 1.800 de monede vechi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri