Sari la conținut

Radu Beligan, actorul care era hotărât să moară pe scenă

Foto: Agerpres

Radu Beligan spunea că vrea să moară pe scenă. „Eu am hotărât să mor pe scenă, ca Moliere. Nu admit alt sfârşit. Actoria este o muncă foarte grea când o faci serios şi o glumă când o faci în glumă”, spunea el în 2009, într-un interviu pentru Acces direct.

Radu Beligan și-a aniversat adesea ziua de naștere pe scenă. La 95 de ani, a fost tot în fața publicului: a inaugurat „Gongul Thaliei”, un simbol prin care sunt marcaţi 200 de ani de istorie a teatrului în Bucureşti.

„Teatrul este locul binecuvântat unde oamenii pot trăi și visa împreună, locul unde odată ce s-a bătut gongul ia naștere un miracol. Vreau să mulțumesc din inimă tuturor celor care au contribuit la înălțarea acestui monument chiar aici, în locul unde acum 200 de ani a avut loc prima reprezentație teatrală din țara românească”, a spunea maestrul.

„Nu mă întrebaţi când a trecut pentru că în teatru timpul este relativ, anii trec adesea ca nişte clipe, iar clipele se scurg adeseori mai greu ca anii. Cert este că, după tot acest timp pot să afirm cu evidentă satisfacţie că nobila meserie căruia mi-am dedicat existenţa este în continuare la loc de cinste în sufltele românilor”, mai spunea Radu Beligan. În seara aniversării sale, actorul a jucat în piesa „Lecţia de violoncel”.

În urmă cu trei ani, maestrul Radu Beligan a primit decorația regală Nihil Sine Deo.

Sunt foarte emoționat. La vârsta mea este greu să suporți un asemenea omagiu. Îmi iubesc țara și tot ce am făcut, am făcut pentru ea”, a spus Radu Beligan.

Citiți și: 

Răzvan Theodorescu: „Radu Beligan a fost cel mai mare artist român al tuturor timpurilor”
Gala Gopo 2014. Radu Beligan a primit premiul pentru întreaga carieră
The Guardian: Românul Radu Beligan, cel mai în vârstă actor activ
Radu Beligan a intrat în Cartea Recordurilor: „Sunt rezultatul iubirii pe care publicul mi-a arătat-o, îi datorez totul”
Interviu cu oameni mari - Lamia Beligan