Sari la conținut
News Alert

România, țara descrisă în trei filme de la Cannes

Maren Ade Foto: Gulliver/ Getty Images

Celelalte două filme sunt cele realizate de cineaștii români Cristian Mungiu și Cristi Puiu, „Bacalaureat” și respectiv „Sierranevada”.

„Toni Erdman”, în cărți pentru un Palme D'or 

Filmul regizat de Maren Ade, care și-a exprimat aprecierea pentru cineaștii români Cristi Puiu și Cristian Mungiu, oferă o perspectivă mai economică asupra vieții în România, scrie francetvinfo.fr.

„Tony Erdman” spune povestea unui tată, care încearcă să se apropie de fiica lui, consultant în București pentru o firmă din Germania. Așa că inventează un personaj alter ego, „Toni Erdman”, și se mută în București. 

Nu doar că umorul german există, dar ar putea să îți salveze viața”, dar ar putea să îți salveze viața, a scris The Telegraph. Cronica a continuat în acelați ton elogios subliniind că filmul trebuie văzut și că îi va lăsa pe cinefili cu un sentiment „dulce-acrișor”. 

Într-una dintre scenele din film, sunt cântărite meritele economice ale mutării în România. Țara noastră, se explică în film, are avantajul unei forțe de muncă tinere, formată din oameni care au studiat în străinătate și care sunt capabili să se adapteze mediului de lucru dintr-o multinațională.

Am considerat că România poate fi o țară interesantă pentru că are o relație economică apropiată cu Germania. După căderea comunismului, multe companii din Germania și Austria și-au mutat sediul în România. Multe multinaționale funcționează în această țară”, a spus regizoarea despre decizia de a plasa intriga filmului său în România.

„Bacalaureat”, pelicula care i-ar putea aduce un al doilea Palme D'or lui Cristian Mungiu 

Filmul „Bacalaureat” a avut premiera, joi, în România și la Cannes simultan. „Bacalaureat” este o adevărată bijuterie cinematografică şi nu e exclus să-i aducă încă un Palme d'Or lui Cristian Mungiu, a scris presa străină. Totuşi, filmul nu va avea un succes la fel de mare ca „4 luni, 3 săptămâni și două zile”, potrivit unor publicaţii de specialitate.

„Bacalaureat” spune povestea unui doctor dintr-un mic oraș de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societății românești de astăzi.

În rolurile principale sunt actorii Adrian Titieni și Maria Drăguș. Ei îi au alături pe Lia Bugnar, Mălina Manovici, Vlad Ivanov, Rareș Andrici. Scenariul și regia sunt semnate de Cristian Mungiu, imaginea este realizată de Tudor Vladimir Panduru, scenografia de Simona Pădurețu. Director de film este Adrian Moroca, iar producător executiv, Tudor Reu.

„Sierranevada”, cel mai noul film regizat de Cristi Puiu

Regizorul Cristi Puiu concurează la Festivalul de Film de la Cannes cu filmul „Sierranevada”. „Sieranevada" este al patrulea film al lui Cristi Puiu şi al patrulea care rulează la Cannes, după „Marfa şi banii”, „Moartea domnului Lăzărescu” şi „Aurora”.

În peliculă este spusă povestea unui parastas românesc ortodox, într-un apartament de bloc din Capitală.