Sari la conținut

Stână, pe locul unei foste cetăți getice

Un val de pământ. Atât a rămas din fosta cetate getică de la Beștepe. Situată pe malul braţului Sfântu Gheorghe, fortificația trece neobservată. Turiștii care s-ar încumeta să meargă acolo ar găsi o stână. Deşi nu s-ar spune privind în jur, fortificația veche de mai bine de 2.300 de ani, se află pe lista monumentelor de interes național.

Noi acum am mers pe un drum pe care practic niciun turist nu l-ar urma. Nici nu l-ar găsi, ați văzut, chiar noi ne-am rătăcit un pic”, spune un localnic care a însoțit echipa Digi24.

Aceasta este intrarea în cetatea getică de la Beștepe. După cum vedeţi, câţiva ciobani au hotărât că acesta este locul potrivit pentru o stână”, transmite corespondentul Digi24 Paul Greavu.

Legea prevede clar că în interiorul unui sit arheologic nu se poate construi nimic. Obligația întreținerii unor astfel de obiective revine autorităților locale. Nu pare să știe asta viceprimarul din Beștepe.

Anișoara Pavel, viceprimarul comunei Beștepe: Nu am cunoștință. Nu, deci nu am cunoștință despre așa ceva!

Sorin Ailincăi, manager Institutul de Cercetări Eco-Muzeale: Dacă autoritățile nu intervin în timp util riscăm ca acest sit să fie parțial distrus și este absolut păcat.

La mică distanță se află o cetate romană din secolul I. Era un punct strategic important pe Dunăre. Acum, vestigiul a ajuns o ruină din cauza nepăsării. În plus, lângă fortificație s-a format o groapă de gunoi uriașă.

Nu mi se pare corect, valorile astea trebuie protejate, nu trebuie să fie dezafectate”, spun turiștii.

Iulian Vizauer, directorul Direcției de Cultură Tulcea: Din nefericire este o situație generală la care contribuie lipsa de promovare a legii în educația curentă.

Polițiștii din Tulcea susțin că au deschis deja o anchetă.

Pe aceeași temă