Sari la conținut

TIFF. Comedii mute acompaniate live la pian

Magia vizionarilor de film de la începutul secolului trecut va fi recreată la Cinema Florin Piersic. Vor fi proiectate filmele mute Big Business (1929), cu Stan și Bran, A Dog’s Life (1918), cu Charlie Chaplin, și clasicul Cops (1922), cu Buster Keaton. Coloana sonoră va fi asigurată live de pianistul Tony Berchmans.

Seara, celebra cântăreață de jazz Teodora Enache concertează de la ora 22 la Casa TIFF. Ea este considerată una dintre cele mai bune voci ale jazz-ului autohton. A susținut zeci de concerte în Europa și SUA și a colaborat cu nume mari ale jazz-ului: Johnny Răducanu, Les Paul, Stanley Jordan.

La Muzeul de Artă din Cluj are loc vernisajul expozitiei de afișe de film ale studentilor cehi și români. Vor fi prezentate 42 de afișe. Organizatorii spun că această arta, a posterelor de film, aproape a dispărut după 1989, pentru că acum casele de productie prezintă afișele de film ca parte a unui pachet, respectând un standard, ceea ce nu lasă spațiu pentru creativitate. Titlul expoziției este „Posterul de film nu a murit”.

Cinema la castel

Aseară, sute de oameni au stat în ploaie, la Cluj, doar ca să vadă proiecţiile de film de la TIFF, organizate la Castelul Banffy. A fost prima seară de film la castel, iar la eveniment au participat şi turişti din străinătate, captivaţi de povestea locului.

Primul film proiectat pe ecranul imens instalat la Bonţida a fost un documentar chiar despre castelul Banffy. Filmul prezintă povestea familiei şi a castelului supranumit şi „Versailles-ul Transilvaniei”.

„Am ales să fac un documentar despre ce am găsit aici și din perspectiva sătenilor”, a declarat regizorul Csibi Laszlo.

Seara de la castel a continuat cu o comedie româno-ungară, „Frumoasele vacanţe”, realizată în 1968.

Ilinca Tomoroveanu, una dintre actriţele din distribuţia filmului, a povestit cum a luat naştere pelicula. Alături de ea, în film au mai jucat Florin Piersic şI Ion Dichiseanu.

„Am dat noi probe în România, ei în Ungaria. Ne-am unit sub bagheta acestui minunat regizor, Makk Károly”, a spus Ilinca Tomoroveanu.

Deşi vremea nu a fost deloc potrivită pentru o proiecţie în aer liber, sute de spectatori, chiar şi turişti din străinătate, au asistat bucuroşi la eveniment.

„Când vom ajunge acasă, vom căuta informaţii despre castel, este impresionant”, a spus un turist străin.

„Am vrut să văd acest film şi ploaia. Este interesant să te uiţi la "Frumoasele vacanţe". Filmul este ridicol, dar coloana sonoră este foarte bună”, a declarat un alt spectator străin.

„Am mai fost și pot să vă spun că a fost mai frig anul trecut aici”, precizează o spectatoare.

Castelul de la Bonţida este în ruină, dar organizatorii TIFF vor să arate că locul poate fi revitalizat.

În cea de-a treia zi a festivalului TIFF, la castelul Banffy va fi proiectat filmul „1984”, realizat după romanul cu acelaşi nume scris de George Orwell.