TIFF: Filmul argentinian „Incendiul”, câştigătorul marelui premiu

Data publicării:
film tiff

Graţioasă şi elegantă, Nastassja Kinski a venit la Festivalul Internaţional de Film Transilvania ca invitat de onoare. Prezenţa ei la Cluj-Napoca arată cât de bine cotat la nivel internaţional a ajuns festivalul.

E singura dată când ne-am depăşit cu mare aplomb cifrele din anul trecut. Deja sunt peste 65.000 de spectatori, mai mult decât ce-a fost în 2014, deci cred că a fost cea mai de succes ediţie”, a spus Tudor Giurgiu, directorul festivalului.

Marele Premiu, pentru care s-au luptat 12 pelicule străine, a fost câştigat de filmul „Incendiul”, regizat de argentinianul Juan Schnitman.


Un alt premiu a ajuns în mâinile actorului Marin Moraru, pentru întreaga sa carieră. Acesta a mărturisit că se simte „onorat, mândru şi infatuat”.

Învingători sau învinşi, oaspeţi de onoare sau membri ai juriului - toţi cei care au participat la TIFF au ajuns la aceeaşi concluzie: festivalul a crescut de la an la an.

Mult mai vizitat, mult mai concentrat, lume multă şi e foarte bine că sărbătorim cinematograful românesc. Şi să avem cât mai multe filme şi la anul”, a spus actorul Emilian Oprea, protagonistul din filmul "De ce eu?".

Producţiile româneşti sunt de calitate, spun deopotrivă regizorii, actorii şi criticii de film. Iar de aere de vedete hollywoodiene nici nu se pune problema la Cluj-Napoca, spune Andi Vasluianu.

Mi se pare unul dintre cele mai cinstite festivaluri. Şi sunt mulţi foarte normali aici. Şi nu vine nimeni cu fiţe în cap, nimeni cu aere de vedetă. Bine, eu, poate, dar restul sunt ok”, a glumit Andi Vasluianu.

La eveniment au fost şi organizatori de festivaluri de film din străinătate.

„Cred că cinematografia românească e pe val. Iar TIFF e cel mai bun loc să vezi filmele româneşti”, a afirmat Roberto Cueto, organizatorul unui festival de film din oraşul spaniol San Sebastian.

La TIFF 2015 au fost proiectate 250 de filme în cinematografele din oraş, dar, în premieră, şi în locuri mai puţin obişnuite: la piscină sau la Castelul Banffy, de lângă Cluj-Napoca.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri