Un lanţ de librării şi o companie de bere celebrează inedit anul Caragiale

Data publicării:
1512bere 20caragiale-38789

Ion Luca Caragiale a mai fost de profesie şi berar - încă unul cu talent. Nu e de mirare deci că berăria este decorul pentru multe dintre aventurile Miticilor din scrierile sale. Chiar şi celebra replică „Simt enorm şi văz monstruos” ar fi fost spusă prima dată tot la o bere. Acolo unde lui Nenea Iancu îi plăcea să observe atent gesturile şi vorbele oamenilor.

Caragiale nu s-a mulțumit să fie un simplu spectator, așa că și-a deschis propria berărie. Și se prea poate ca tocmai la o bere să-i fi venit idei bune pentru schițele sale.

Scriitorul a avut de-a lungul vremii mai multe localuri. Dar berăria de care a rămas legat numele lui Caragiale este Gambrinus. Localul era lângă vechiul Teatru Național de pe Calea Victoriei, chiar vizavi de intrarea actorilor.

„Caragiale îşi plasase strategic berăria acolo, astfel încât toţi actorii, spectatorii şi el însuşi, care a fost o vreme directorul teatrului naţional, să poată ajunge cu uşurinţă la o bere”, spune Ioana Pârvulescu, critic literar.

Berea care cinsteşte îndeletnicirile ceva mai lumeşti ale marelui scriitor a fost lansată în 2012 pentru a celebra anul Caragiale şi a făcut imediat impresie bună. Iar până la sfârşitul anului, cine cumpără o carte de sau despre Caragiale primeşte gratis o bere care poartă numele scriitorului.

Un alt eveniment va marca ultimele zile din anul Caragiale. Duminică, 16 decembrie, va avea loc premiera spectacolului de opera „O scrisoare pierdută”, realizat de compozitorul Dan Dediu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri