Sari la conținut
News Alert

Castelul Banffy va fi restaurat cu fonduri europene

5 milioane de euro vor veni de la Bruxelles pentru castelul Banffy din judeţul Cluj. Impunătorul ansamblu medieval va fi readus la starea iniţială şi va deveni un centru cultural ce va găzdui diverse evenimente artistice.

Castelul din Răscruci era folosit ca reședința de vară a familiei Banffy. Clădirea a fost ridicată în anii 1700 în stil neoclasic eclectic. Va fi nevoie de lucrări serioase de reabilitare pentru a-i reda farmecul de altădată.

Consiliul Judeţean Cluj a câştigat un proiect de reabilitare de 5,2 milioane de euro, bani din care va fi restaurată clădirea, va fi amenjat domeniul, iar piesele istorice de interior vor fi restaurate.

Alin Iuga, purtător de cuvânt CJ Cluj: „Lacul, care odinioară era o atracţie pentru această zonă, va fi reamenajat de specialişti. Va fi construit totodată un porumbar. Marele avantaj este că, timp de cinci ani de la implementarea proiectului, acesta va putea fi vizitat absolut gratuit. Dorinţa noastră este ca astfel să creăm un pol de interes turistic.”

Localnicii din Răscruci cred că domeniul Banffy va atrage mii de turişti. De altfel, şi acum cei care trec prin zonă ar vrea să viziteze castelul.

Reabilitarea castelului Banffy ar trebui să se încheie în trei ani şi jumătate.

Pe aceeași temă