Violonistul român Răzvan Stoica a câştigat concursul european "New Talent" de la Bratislava

Data publicării:
44954

Răzvan Stoica este primul muzician român care a câştigat marele premiu în istoria de 44 de ani a concursului, desfăşurat anul acesta la Bratislava.

„Au fost 30 de înregistrări când s-au făcut selecţiile, apoi au rămas opt în semifinală, şi în finală trei şi un singur premiu. Am participat în fiecare an cu un artist, dar anul acesta l-am adus în Romania şi sunt mândru de acest lucru”, a declarat proaspătul laureat.

Răzvan a studiat la Liceul „George Enescu” din Bucureşti, darr Conservatorul l-a urmat la Amsterdam. Acum el locuieşte în Olanda şi cântă alături de orchestra sa, înfiinţată în urmă cu doi ani. Are o mulţime de angajamente în Olanda, în Germania, iar de anul viitor şi în Statele Unite, unde va concerta la celebra Carnegie Hall din New York.

Compatrioţii săi însă nu l-au putut asculta încă pe o scenă din România. Dar nu pentru ca nu şi-a dorit să vină.

„Foarte multe persoane mă acceseaza pe Facebook şi mă întreabă când o să cânt în Romania, dar nu pot să le dau nici o dată în acest moment. Nu există, din păcate, invitaţia pentru a concerta aici”, spune Răzvan Stoica.

De patru ani, Răzvan cântă la o vioară Stradivarius fabricată în 1729, pe care a câştigat-o într-o competiţie cu alţi 170 de candidaţi.

Luna viitoare, el va cânta pe scena unei săli prestigioase, Conzertgebow din Amsterdam.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri