Sari la conținut
News Alert

Antreprenorul de top care îşi obligă angajații să citească

„E o bucurie pentru mine să citesc și un lucru pe care vreau să-l împărtășesc și cu alții”, spune Marius Ștefan.

La 38 de ani, Marius Ștefan deține, împreună cu fratele său, Dan Ștefan, cea mai mare companie de închirieri de mașini din țară. Datorită lor, România a devenit singura țară din Europa în care o firmă autohtonă e lider de piață în domeniul pe care îl reprezintă.

Ca să ajungă aici, au muncit și, mai ales, au învățat mult. Primul, la Washington, al doilea, la Sorbona. Dar mai întâi acasă, la Piatra Neamț, acolo unde cititul era meseria părinților.

„Noi suntem doi frați. În familie, cititul este foarte important. Meseria mamei noastre este de anticar. În județul Neamț, înainte de revoluție, se ocupa de singurul anticariat din județ. Și noi am crescut printre cărți. Aveam o bibliotecă acasă de peste trei mii de volume. Mi-am creat un obicei și nu m-am mai oprit niciodată”, spune Marius Ștefan.

Lui Marius i-a plăcut într-atât cartea încât, la finalul școlii din România, a decis să mai facă și un MBA în Statele Unite.

După festivitatea de absolvire, la care și-a invitat și părinții, a plecat într-o plimbare de-a lungul Coastei de Est cu mașina. Nu avea una a lui, așa că a mers cu una închiriată: „Tatăl meu a fost extrem de impresionat că cineva a avut încredere să ne împrumute mașina lui, să ne-o dea, astfel încât am putut vedea orașele din Estul Statelor Unite. Și atunci mi-a zis: Asta trebuie să facem și noi în România!”

Dar în România, în primii ani după 2000, o astfel de afacere părea doar un frumos vis american. Cum a trecut tânărul absolvent de MBA de la teorie la practică?

„În Piatra Neamț, un oraș micuț de 80.000 de locuitori, am cumpărat trei mașini și le-am oferit spre închiriere fără să cred prea mult în acest proiect. Surpriza a fost că în 2-3 săptămâni după ce am achiziționat mașinile, m-a sunat să-mi spună: Marius, tot vrea lumea să mai închirieze mașini și nu mai avem”, își amintește omul de afaceri.

În mai puțin de un an, numărul de mașini s-a triplat, iar în timp a devenit un adevărat parc auto.

„Afacerea a crescut, dar nu în viteză. Puțin câte puțin. Cheia succesului a fost chiar lectura, pentru că din cărți aflăm cum se mișcă de fapt lumea”, spune Marius Ștefan.

Reinventarea filosofiei de business

Lumea care a început să se miște cu mașinile închiriate de la compania autohtonă era diaspora românească. Altfel spus, românii plecați la muncă în străinătate, care se întorc pentru scurte perioade de timp în țară. Când Marius a înțeles că a-ți cunoaște bine clienții nu e doar o frază din cărți, s-a hotărât să împartă și cu angajații săi această reușită. Așa că a transformat o preocupare personală în sarcină de serviciu: i-a pus pe toți să citească. N-a reinventat roata, doar filosofia de business.

„La început mi s-a părut ciudat… după care a început să-mi placă și în momentul ăsta o fac pentru că vreau să citesc”, spune Mihai Nicolescu, account manager.

„E o mare bucurie să pot să citesc în timpul meu liber, cu atât mai mult cu cât pentru serviciu am nevoie să citesc”, afirmă Adrian Papuc, coordonator vânzări.

Cu ajutorul celor aproape 200 de angajați pe care-i are astăzi și pe care-i îndrumă periodic cu lecturi din zona afacerilor, Marius Ștefan a ajuns la un business de peste 2.000 de mașini și o cifră de afaceri care depășește 11 milioane de euro.

El este de părere că lectura poate fi o rețetă de succes pentru antreprenori: „Avem și exemple la nivel de top mondial , oameni care citesc foarte mult, nu s-au oprit niciodată din citit, și Charlie Munger, și Warren Buffett au aproape 90 de ani și continuă să fie implicați și în business și în societate”.

A face bani nu trebuie să fie un scop în sine, conchide Marius Ştefan. Trebuie să existe un scop nobil dincolo de profit. Să poţi să-i îndrumi şi să-i ajuţi pe alţii. O disponibilitate la care nu ajungi decât atunci când continui să citeşti şi să te educi şi după ce-ai ieşit din şcoală.