80 de angajați ai combinatului de alumină din Tulcea au fost disponibilizați, după ce producția s-a oprit în 2022

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2024-04-01 174216
Combinatul de alumină din Tulcea, Alum SA. Foto: captură video Vimetco Alum Tulcea/ Facebook

Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină din Tulcea, Alum SA, sunt începând de luni în preaviz, aceştia urmând să primească cel puţin opt salarii şi jumătate ca plată compensatorie pentru disponibilizare, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele sindicatului Liber Alum Tulcea, Darie Andrian.

Din cei 86 de angajaţi, trei sunt colaboratori, cei mai mulţi, respectiv 61, fiind muncitori.

„Aceştia vor pleca în preaviz la finele celor 20 de zile. Au ales să vină în primele două săptămâni la muncă, pentru ca în următoarele două săptămâni să-şi caute ceva de muncă. Vor pleca cu salarii compensatorii, conform Contractului colectiv de muncă”, a precizat preşedintele Darie Andrian.

El a menţionat că încă de săptămâna trecută au început demersurile pentru identificarea unor noi locuri de muncă pentru persoanele disponibilizate, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă urmând să acorde servicii de preconcediere începând cu data de 9 aprilie.

„Şansele ca Alum să repornească există doar în cazul în care Alro Slatina va reporni cele trei hale oprite. Asta înseamnă un contract de energie ferm, cu un preţ rezonabil, nu precum ofertele pe care ştiu că le-au primit cumva cei de la Alro pentru anul viitor de 7 lei pe kilowatt, preţuri exorbitante, în condiţiile în care România este alături de Germania şi Olanda la cele mai mari preţuri în Europa, iar state vecine cu noi au maximum jumătate din preţul nostru la energie. Ca să nu mai vorbesc că Ucraina are 6 eurocenţi pe kw, iar la noi e 42 eurocenţi pe kw. Diferenţa este colosală. Nu ai cum să devii concurent cu alte societăţi similare în condiţiile astea”, a mai spus preşedintele sindicatului Liber Alum Tulcea, Darie Andrian.

Liderul de sindicat a menţionat că persoanele disponibilizate sunt dezamăgite.

„Majoritatea sunt dezamăgiţi, pentru că a tot existat speranţa asta, că Guvernul va lua o decizie, iar Alro va avea un contract de energie ferm, pe un preţ corect. (...) Toată lumea spune că războiul (declanşat de Rusia, n.red.) e de vină pentru majorarea de preţuri. Mie mi-e teamă că de fapt e o producţie micşorată voit de energie, tocmai pentru a creşte preţul la energie. E mai uşor să produci un kw şi să-l vinzi cu preţul a trei kw”, a conchis Darie Andrian.

Combinatul de alumină din municipiul Tulcea, parte a grupului Vimetco deţinut de miliardarul rus Vitali Matsitski, număra la începutul anului 2022 circa 780 de angajaţi, disponibilizările făcute în prima parte a acelui an fiind provocate de preţurile crescute ale energiei electrice şi gazelor. Singura rafinărie de alumină din țară s-a închis de la 1 august 2022.

Înfiinţat în anul 1973, combinatul de alumină din Tulcea asigura materia primă necesară combinatului din Slatina şi a fost unul dintre principalii angajatori privaţi din municipiu.

În ultimii ani, unitatea economică a pus în practică mai multe proiecte de dezvoltare a produselor realizate, unele investiţii având în vedere şi protecţia mediului.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri