Sari la conținut
News Alert

Bătaie cu portocale la un carnaval medieval în Ivrea, Italia. Combatanţii au avut la dispoziţie 500 de tone de fructe

O bătaie în toată regula s-a produs duminică pe străzile unui orăşel din nordul Italiei. Sute de oameni îmbrăcaţi în costume medievale au ieşit pe străzile din Ivrea şi, aşa cum cere tradiţia unui carnaval organizat an de an, s-au bătut cu portocale. Anul acesta, combatanţii au avut la dispoziţie 500 de tone de portocale aduse din Sicilia.

Foto: wikipedia.org

Localnicii, dar şi turiştii care ajung în Ivrea, se îmbracă în costume medievale şi pornesc la lupta cu portocale. La sărbătoare poate participa oricine este suficient de curajos ca să facă faţă bombardamentelor aurii. După cum recunoaşte un localnic participant, evenimentul este chiar mai important decât Crăciunul sau Paştele: „Este aşa o energie printre oameni, pe care nu o poţi descrie în cuvinte”, spune el.

Spectatorii sunt sfătuiţi să poarte pe cap ceva roşu, dacă vor să nu fie luaţi drept ţintă de cei care participă activ la marea bătaie cu portocale. „Este foarte amuzant, este distractiv. Încerc să mă ţin la distanţă, aş fi preferat să mă aflu în public, dar am primit un echipament. Încerc, pe cât posibi, să stau departe de portocale, dar, din nefericire, cineva deja m-a lovit”, a povestit un turist.

Originea carnavalului este explicată printr-o legendă care datează din perioada medievală, conform căreia oamenii săraci aruncau boabe de fasole pe străzi în semn de protest faţă de conducerea feudală. Din secolul al XII-lea, fasolea a fost înlocuită cu portocale.