BONTON. Cu bastonul prin București

Data publicării:
baston

În fiecare vară, un grup de tineri voluntari oferă gratuit bucureştenilor o promenadă prin Capitală. Un circuit cultural cu poveşti din locurile uitate ale oraşului. „Capitală noastră suferă de ceea ce însemna promovarea oraşului şi turismul în capitală, inclusiv turismul pentru locuitorii ei”, spune Edmond D. Niculușcă, ghid voluntar. „Proiectul încearcă să îi facă pe cei care vin şi participă la acest traseu cultural să vadă dincolo de locurile prin care trec zilnic. Să vadă dincolo de zidurile pe care poate nici nu le observă”, subliniază el.

Plimbarea începe „la bulivard", pe Calea Victoriei, locul de promenadă preferat de bucureştenii din vremuri trecute. Traseul cuprinde istorii neştiute despre străzi şi oameni importanţi. „Hanuri, terase, teatre magazine şi hoteluri toate frecventate numai de cei din înalta societate. Clădiri cu o arhitectură fumoasa puternic influenţată de arhitectură franceză sau germană, trăsuri, birjari, maşini. Şi un trafic poate le fel de infernal ca astăzi. Calea Victoriei, locul unde de două ori pe zi, la amiază şi seară, bucureştenii îşi fac plimbarea”.

„Am ales zece opriri în traseul nostru. Încercăm să vorbim atât despre clădiri care au existat şi mai există încă, vorbim şi despre clădiri-reper care astăzi nu mai există, fie din cauza timpurilor, a cutremurelor, a regimurilor care au distrus o parte din oraş. Vorbim şi despre personalităţi care au trecut pe străzile pe care mergem şi noi cu traseul nostru cultural. Vorbim despre locuri importante ale capitalei.. vorbim despre viaţa boemă a capitalei, despre cafenele, despre familia regală”, explică Edmond D. Niculușcă. „Anul acesta avem o stradă importantă din Capitală, Constantin Mille. Am introdus-o în traseul nostru pentru că este o stradă în toatalitate în paragină. O stradă cândva reper în perioada interbelică, centrul gazetăriei pentru bucureşteni. Aşa că traseul nostru cu bastonul prin Bucureşti are o latura civică, le povestim bucureștenilor cum arăta strada Constantin Mille, fosta stradă Sărindar, şi cum a ajuns să arate ea astăzi”, adaugă el.

Iniţiativa „Cu bastonul prin Bucureşti" însemnă munca a peste 20 de tineri din Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate. Cu toţii au cercetat cărţile de istorie şi ziarele vremii pentru a găsi poveşti ...la fiecare pas. „De ce cu bastonul prin Bucureşti? Pentru că acesta este îndemnul lui Tudor Arghezi de a descoperi oraşul pas cu pas, de a-l descoperi pe jos. Desigur primăria, ministerul turismului ne invită să o descoperim dintr-un autobuz. Noi încercăm să îi îndemnăm pe bucureşteni să meargă pe jos, poate pentru că este mai sănătos şi pentru că trecem pe străzi foarte mici pe care nu le vedem foarte des. Iar mersul pe jos te face să descoperi mai mult decât dacă treci cu o maşină în viteză”, explică Edmond.

Iniţiativa tinerilor voluntari înseamnă mai mult decât o plimbare prin Bucureşti. Este un modul lor de a arată respect pentru istoria unui oraş căruia, pe bună dreptate, i se spună odată Micul Paris.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Pro FM
Câți bani primesc superstarurile pentru a cânta la petrecerile celui mai bogat om din India. Katy Perry, pe...
Film Now
Richard Gere, un tată mândru. Ce a dezvăluit despre fiul său, Homer, care a fost prezent la Festivalul de...
Adevarul
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al...
Newsweek
China și-a scufundat din greșeală o navă de 4.000 tone, lovind-o cu o rachetă. Voia „să atace" Taiwanul
Digi FM
Un frizer din Fetești a murit în timp ce construia o bombă în propria casă. Pentru ce se pregătea
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Cel mai fericit și relaxat alături de ei. Imagini unice cu Ben Affleck și copiii săi, în timp ce se distrează...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...