BONTON. De ce oferă românii flori fără soț

Data publicării:
trandafir

„Mă iubeşte, nu mă iubeşte. Aproape fiecare dintre noi am încercat o soluţie de acest fel, ţinând în mână o margaretă. Este un fel de oracol al iubirii”, spune Georgeta Roşu, director general adjunct la Muzeul Ţăranului Român. „Când eram copii, ne bucuram întotdeauna când găseam un trifoi cu patru foi. Era un trifoi norocos”, subliniază Traian Săplăcan, proprietar de florărie.

La fel ca trifoiul şi margareta, fiecare floare are simbolurile şi semnificaţiile ei. Acestea diferă însă de la o cultură la alta. „Se spune că pe vremea lui Adam şi Eva, când îşi duceau viaţa liniştită în Rai, trandafirii erau doar de culoare albă, simbolul purităţii, al curăţeniei. După ce Adam şi Eva au păcătuit, de ruşine trandafirii s-au înroşit”, explică Georgeta Roșu.

Florile au un limbaj propriu. Graţie lui, un buchet oferit din inima poate înlocui o întreaga conversaţie. „De regulă este abordat trandafirul, pentru a fi oferit la o primă întâlnire. Şi nu un trandafir roşu. Un trandafir alb, un trandafir roze, culoarea speranţei”, spune Traian Săplăcan, proprietar de florărie.

„Când am venit aici în România, asta a fost cea mai mare teamă, să nu am flori lângă mine. Şi când am venit aici (...) pentru totdeuna, am luat o sacoşă cu hortensia, cu surfilia, să am ceva frumos lângă mine”, subliniază Ria Săplăcan, proprietar de florărie.

Pe Ria şi Traian Săplăcan, florile sunt cele care i-au adus împreună. Au florăria lor, iar acum îi învaţă şi pe alţii cum să îşi exprime sentimentele cu ajutorul plantelor.„Când se oferea, înainte (...) un liliac, o crenguţă de liliac înflorit, era semn de cel mai mare respect, în mod deosebit pentru părinţi”, explică Traian. 

„Când nu mai ai în buzunar decât doi bănuţi, cumpără-ţi cu unul o bucată de pâine, iar cu celălalt un crin", spune un vechi proverb chinezesc. Pâinea hrăneşte trupul, iar floarea sufletul. „Crinul este o floare foarte îndrăgită, pentru că este simbolul purităţii. Cu un crin, arhanghelul Gabriel i-a vestit Maicii Domnului că va naşte un prunc ce va aduce mântuirea oamenilor”, spune Georgeta Roșu.

Cel care oferă flori le poate alege pe acestea în funcţie de mesajul pe care vrea să îl transmită. „Pentru iubită, e cel mai simplu. Bujorul, fie că este alb, roz sau roşu este asociat cu tinereţea, cu prospeţimea. Frumuseţea rozului sau a culorii roşii l-a făcut să fie asociat cu frumuseţea fetelor, cu bujori în obrăjori. Este o floare care îţi transmite poftă de viaţa”, subliniază Georgeta Roșu.

„Dacă mergem la soacră...întotdeauna o plantă cu un coronament impresionant sau un buchet mare de flori. Şi dacă are şi puţin miros (...) sunt şanse mari de a câştiga întâlnirea”, subliniază Traian Săplăcan.

Florile se aleg și în funcție de ocazie. Însă contează la fel de mult cum le oferim.

„Oferirea unui buchet de flori este un gest care presupune că suntem o persoană educată. De asemenea, dăruitul florilor este o dovadă de altruism. Poate că trebuie să învăţăm toţi că atunci când oferim flori unei persoane trebuie să le scoatem din ambalajul respectiv. Contactul direct cu florile înseamnă şi o legătură între cele două persoane, care prin flori pot să comunice”, explică Georgeta Roșu.

În România există obiceiul de a oferi flori în număr impar, pentru că se spune că persoana care le primeşte completează buchetul.

„Dacă vrei să impresionezi poţi să oferi lalele, pentru că sunt şi ele simbol al iubirii, sunt viguroase şi deosebit de frumoase şi decorative. O plantă cu puteri binefăcătoare pentru asemenea situaţie este crizantema, asociată cu rezistenţă, cu robusteţea”, subliniază Georgeta Roșu.

În ghiveci sau tăiate, florile ne înfrumuseţează viaţa.

„Am multe plante preferate, dar cea care vorbeşte cel mai tare cu mine este Sempervivum. E o plantă care de obicei, plantă mamă, face pui lângă. Şi când este prea mare secetă, mama, de la mijloc, lasă să sufere, să piardă viaţa şi dă viaţa la copii. Sempervivum ştiţi ce înseamnă? Viaţă pentru totdeauna. Dacă îi oferim unei persoane un buchet de flori, o facem din tot sufletul şi cu preţuirea şi cu dragostea noastră. Înseamnă că ne-am gândit la acea persoană,(...) le-am ales cu grijă şi nu întâmplător şi atunci înseamnă că florile vorbesc în locul nostru”, spune Ria.

Oricât de mult ar evolua omenirea şi oricât de multe alte mijloace de comunicare vor apărea, florile vor face parte din viaţa noastră şi vor fi mereu mesagerul sentimentelor noastre.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri