Buila-Vânturariţa este cel mai mic parc naţional din România

Data publicării:
piatra

Parcul Naţional Buila-Vânturariţa se întinde pe teritoriul localităţilor Costeşti, Bărbăteşti şi Băile Olăneşti şi are o suprafaţă de aproximativ 4.500 de hectare.

Parcul cuprinde creasta calcaroasă a Masivului Buila-Vânturariţa, cu o lungime de aproximativ 14 kilometri, de la vest de Cheile Bistriţei vâlcene, până la est de Cheile Olăneşti. Pentru că zona este una greu accesibilă, s-au păstrat nealterate numeroase elemente ale patrimoniului natural.

Cheile Bistriţei sunt cel mai cunoscut sector, spectaculoase prin faptul că sunt foarte înguste. În zonă au fost cartate peste 120 de peşteri, dar singurele vizitabile sunt Peştera Sfântului Grigorie Decapolitul sau Peştera Liliecilor şi Peştera Urşilor. Potenţialul turistic este unul deosebit.

În parc au fost amenajate 19 trasee turistice, dintre care trei trasee tematice. Acestora li se adaugă aproximativ o sută de trasee de căţărare, printre cele mai dificile din Europa.

Un element de atracţie şi valoare suplimentar îl constituie existenţa în perimetrul parcului sau în imediata apropiere a acestuia a numeroase obiective cultural-istorice: mănăstiri, schituri, biserici rupestre, precum şi tradiţiile, obiceiurile şi arhitectura tradiţională din satele de la poalele muntelui.

Puncte de intrare în Parc

- în comuna Costeşti: Bistriţa, Pietreni-Prislop şi Pietreni-Valea Morii;

- în comuna Bărbăteşti, pe Valea Otăsăului;

- în satul Cheia, pe Valea Cheia;

- în Băile Olăneşti, pe Valea Olăneşti.

Obiective cultural-istorice în zonă

- mănăstirile Arnota, Bistriţa, Horezu, Frăsinei

- schiturile Pătrunsa, Pahomie, Iezer, Bradu, Jgheaburi

- bisericile fostelor schituri 44 Izvoare, Păpuşa, Peri

- bisericile rupestre din Peştera Liliecilor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri