Cele mai frumoase păpuşi din lume se află la Iași

Data publicării:
papusi iasi

„Păpușa vine din străfundurile copilariei, este o reprezentare a subconștientului. Păpușa poate fi un totem, are o energie emoțională fantastică pe care nici un alt mijloc de expresie artistică nu îl are”, spune Oltița Cântec, director artistic la Teatrul „Luceafărul” din Iași.

Emoția și pasiunea cu care artiștii teatrului de păpuși de la Iași vorbesc despre munca lor se transmite spectatorilor prin marionetele cărora le dau viață. Vestea despre performanțele lor sclipitoare a făcut înconjurul lumii și a fost răplătită cu aur.

„An de an am participat la festivalul mondial al artei păpușărești de la Praga, de unde de fiecare dată ne-am întors cu trofee”, explică Oltița Cântec.

Anul acesta, Teatrul pentru Copii și Tineret din Iași a obținut, încă o dată, confirmarea că păpuțile sale sunt cele mai frumoase. Spectacolul „Punguța cu doi bani” a luat premiul cel mare la un festival cu tradiție din Ucraina.

„E un festival care se cheamă Păpușa din Podoria și care se ține din 2 în 2 ani. Nu am lipsit la nici o ediție din 2007 încoace și nu a fost vreo ediție de la care să nu ne întoarcem cu vreun premiu. Anul acesta am luat premiul pentru cele mai frumoase păpuși”, spune Ioan Holban, director al Teatrului „Luceafărul”.

Arta adevărată începe în spatele scenei, în atelierele teatrului, unde prind viață marionetele ce le aprind imaginația micilor spectarori.

„Lucrăm cu drag la orice păpușă și cel mai frumos este când ajungem în sala și toți copiii aplaudă și râd”, spune Mărioara Cucuteanu.

Nu doar păpușile au făcut remarcate, ci ți actorii. Livu Smântânicăjoacă pentru copii de peste 30 de ani și a fost declarat cel mai bun actor la Festivalul Mondial al Artei Păpușărești de la Praga.

„Munca este teribilă, îi admiram și îi admir pe colegii care știu să transmită viață unui băț sau a unei cârpe. Este foarte greu, aproape te mândrești că ai reușit să dai viață unei păpuși”, explică Liviu Smântânică.

„E foarte frumos când vezi ochii mari ai copiilor, cum stau și te ascultă atent. Tu te dăruiești și încerci să fii lupul, să fii zmeul, copilul nu te vede pe tine, vede personajul de poveste”, conchide Dumitru Georgescu, actor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri