Sari la conținut

Celebra statuie a lui Iisus de la Rio are o replică într-un sat din Bihor

Statuia a fost realizată de Rudolf Docolomansky, învățător de origine slovacă venit în satul Borumlaca din Bihor în 1938.

Cristos Mântuitorul, statuia de 30 de metri ridicată pe muntele Corcovado din Rio de Janeiro, e unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Puțini știu însă că într-un sat retras din Bihor există o replică la mici dimensiuni ale acestui monument, realizată la doar câțiva ani după inaugurarea statuii din Brazilia.

Învățătorul a adus cu el din Cehoslovacia un model al statuii din Brazilia, în miniatură.

Geza Polașec - fost învățător – povestește: „Prin înclinația sa artistică și prin dorința de a lăsa ceva în urma lui s-a gândit să facă ceva ce să rămână”

Nu a făcut o coletă, a făcut din leafa aceea mică, țin minte că a fost 300 de lei salariul unui învățător și a făcut-o pe propria cheltuială”, spune Francisc Merka - reprezentant al minorității slovace din România.

Statuia a fost ridicată pe o mică movilă lângă vechea școală din sat, iar un localnic i-a servit artistului drept model.

A chemat un locuitor de pe strada aceea, care era foarte voinic, nu gras, voinic. Bace Stafan, hai aici să te măsor, întinde mâinile, cât are. I-a măsurat întinderea mâinilor și înălțimea. No, bace Stefan, aici te pun pe soclu”, povestește Geza Polașec.

Localnicii cred că statuia ar trebui pusă în evidenţă pentru a atrage turiști.

- Ar putea atrage turiști ?

- Da să știți că da, anul trecut pe cei care i-am întâlnit eu au fost două echipe de 38 de persoane care expres au venit.

Statuia este unică în sud-estul Europei. Replici mai pot fi întâlnite în Portugalia şi Spania.