Decizie EBU: Israel poate concura la Eurovision 2024

Data publicării:
Eurovision Song Contest
Sursa foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a hotărât că Israelul poate concura la concursul Eurovision din acest an, în ciuda solicitărilor ca țara să fie exclusă din competiție din cauza războiului din Fâșia Gaza, așa cum a fost exclusă Rusia după invadarea Ucrainei, informează The Guardian.

După izbucnirea conflictului din Fâșia Gaza, au circulat mai multe petiții care cer ca Israelul să fie exclus de la evenimentul muzical care va avea loc la Malmö, Suedia, în luna mai.

EBU a transmis joi că a efectuat o analiză și a decis că Israelul poate participa la competiție.

„Concursul de cântece Eurovision este un eveniment muzical apolitic și o competiție între radiodifuzorii publici care sunt membri ai EBU. Nu este un concurs între guverne”, a declarat directorul general al EBU, Noel Curran, într-un comunicat.

„Organele noastre de conducere au analizat lista de participanți pentru concursul din 2024 și au convenit că radiodifuzorul public israelian Kan a îndeplinit toate regulile competiției pentru acest an și poate participa, așa cum a făcut-o în ultimii 50 de ani”, se mai spune în comunicat

Israelul urmează să participe la a doua semifinală pe 9 mai, unde 10 dintre cei 16 concurenți vor trece la marea finală de pe 11 mai.

Eden Golan, o artistă în vârstă de 20 de ani, care a copilărit în Rusia, va reprezenta Israelul după ce a câștigat un concurs intern. Piesa cu care va participa nu a fost încă anunțată. Israelul s-a calificat pentru fiecare mare finală din 2015 până acum.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Războiul din Gaza a fost declanșat de atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care a dus la moartea a aproximativ 1.160 de persoane, majoritatea civili. După atac, Israelul a lansat o ofensivă militară necruțătoare care a ucis cel puțin 28.663 de persoane în Gaza, majoritatea femei și copii.

EBU, cu sediul la Geneva, fondată în 1950, este cea mai mare alianță media ale seviciilor publice din lume. Are 112 organizații membre în 56 de țări.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri