DIGICULT. „Carpathian Garden”, varianta cu haz

Data publicării:
iacoban

Frumuseţi naturale. Ospitalitate strămoşească. Hagi. Nadia Comăneci. Ilie Năstase. Pe scurt, aşa arată "Carpathian Garden". Sloganul unei campanii de promovare a României în străinătate, parte dintr-un proiect în valoare de 75 de milioane de euro.

Dar ce se întâmplă când îndrăznești să privești cu onestitate, dincolo de clișee, România? Spectacolul de teatru „Carpathian Garden” asta face. Ceea ce și-a propus autorul său, actorul Radu Iacoban, nu este să închine o odă patriei mamă.

Da, nu e! E doar ironie la bogățiile carpatice. E cam ce se întâmplă în jungla urbană românească”, spune Radu Iacoban.

O junglă urbană de care mulți se plâng. Din care scapă cine poate. Și care este un veșnic motiv de nemulțumire.

„Păi despre asta vorbește și spectacolul, că ne putem plânge, putem să luăm la mișto ceea ce vedem, putem să analizăm, putem să râdem inteligent, la anumite lucruri, dar, în același timp, ar trebui să ne și iubim țărișoara asta, în care am optat să rămânem”, explică R. Iacoban.

„E bine, totuși, la noi în țară, e frumos, cu bune, cu rele, eu n-aș pleca, jur! Am fost în niște țări și jur că aici - acum, nu știu ce-o să fie mai încolo - acum, aici îmi place să stau! Și, cumva, fiecare personaj din spectacol, creionat de Radu Iacoban își spune versiunea lui”, spune actorul Tudor Aaron Istodor.

Fiecare dintre cei doi interpreți are de jucat mai multe roluri. În total șase, plus doi prezentatori tv și doi recitatori, la final.

„E clar că mai încăpeau foarte multe specii urbane cu care ne-am obișnuit și pe care le-am acceptat în viață, foarte ciudat”, afirmă Radu Iacoban.

Nu-ncercăm să facem mișto de personajele noatre, încercăm să le prezentăm... Fiecare are adevărul lui, încerci să-ți aperi pesonajul. Noi chiar le apărăm! Motivația: pentru ce face ce face. Atunci e mai trist și mai dur, când îl vezi că gândește într-un fel, nu că îl doare undeva. Aia e filosofia lui”, explică Tudor Aaron Istodor.

Pe lângă celebrul deja „parcagiu” și un actor de filme pentru adulți, o serie întreagă de tipologii familiare sunt prezente în distribuția spectacolului.

„Un preot, cu smartphone - acest smartphone va juca în spectacol, a avut și o tabletă, la un moment dat, dar a zis că e prea mult -, un mogul de presă și un băiețaș de bani gata, după o știre destul de tristă care s-a transmis acum un an, un gagiu care a făcut un accident prin București și e liber, în momentul de față. A fost inspirat din personajul respectiv”, precizează Radu Iacoban.

„Și un politician mai face eu. Un politician general valabil. Înainte de alegeri”, adaugă Tudor Aaron Istodor.

Surprinzător sau nu, protagoniștii au în comun cu personajele. „O, totul! Totul e în noi!”, recunoaște Tudor Aaron Istodor.

Carpathian Garden ne arată așa cum suntem, fără prea multe menajamente și, mai ales, fără prejudecăți.

E bine aici. Da, e bine! Dar nu înseamnă că nu putem să avem și o poziție umoristică vizavi de treaba asta. De ce nu? Sportul nostru național e, de la Caragiale, cumva, făcutul miștoului cu plăcere. De ce nu?”, spune Radu Iacoban.

Dacă nu poți schimba lucrurile care te nemulțumesc, măcar să te-amuzi de situație. Așa au făcut și spectatorii prezenți la „Carpathian Garden”.

Au râs! Dacă râd, înseamnă, cumva, că recunosc. Dacă reacționează imediat la tot... O sală care nu reacționează e o sală care nu prea e de acord cu tine. Dar au râs, au râs foarte tare!”, conchide Radu Iacoban. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri