„Frumoasa Adormită” din Acvitania. Bordeaux este capitala mondială a vinurilor de calitate

Data publicării:
bordeaux

Oraş celt, roman şi apoi franc, Bordeaux este cunoscut îndeosebi pentru calitatea excepţională a vinurilor produse aici încă din perioada romană, care aduc anual 14,5 miliarde de euro.

Astfel, pare normal ca şi cel mai important târg mondial de vinuri să se desfăşoare aici. Regăsim în podgoriile din zonă cele mai valoroase vinuri din lume, Château Lafite-Rothschild, Château Margaux sau Château d'Yquem.

Aici îşi au originea soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot sau Sauvignon blanc, cultivate pe mai bine de o sută de mii de hectare şi care se îmbuteliază anual în aproape un miliard de sticle.

Românii interesaţi de un sejur la Bordeaux ajung uşor în oraş, chiar dacă nu sunt zboruri directe, iar preţul unui bilet este destul de ridicat.

Cel mai indicat - pentru un preţ mai convenabil - este să vă combinaţi zborul cu mai multe companii. Un zbor dus-întors se ridică la aproximativ patru sute de euro. Turiştii care preferă plimbarea cu maşina în Franţa pot ajunge uşor aici pe autostradă.

În oraş sunt exact 125 de hoteluri, de toate categoriile.

Preţurile, care variază după confortul oferit clientului şi după localizarea hotelului, încep de la mai puţin de 40 de euro, dar pot depăşi chiar 400 pe noapte. Rezervarea în avans reprezintă un avantaj, putând să vă aducă economii serioase.

Odată cazaţi, o degustare de vin de-al locului într-unul din multele restaurante din oraş este deosebit de placută. Nu doar vinul este acasă aici, ci şi tehnologia de mare performanţă. Firma Thales, care va construi laserul gigant din Magurele, este din Bordeaux. Aici se produc şi avioanele militare franceze, ca Mirage sau Rafale, rachete sau părţi din avioanele europene Airbus.

Dar turiştii apreciază îndeosebi oraşul vechi, aflat pe lista patrimoniului cultural mondial pentru ansamblul sau arhitectural din secolul 18.

Cu cele 362 de monumente istorice, unele încă din perioada romană, Bordeaux se afla pe locul doi în Franţa, după capitala ţării, Paris.

O piaţă monumentală, catedrale gotice sau baroce, fortificaţii feudale rămase înca în picioare fac parte din frumuseţile oraşului. Un teatru magnific prezinta toate genurile de spectacole, iar muzeele nu trebuie ratate. Cel de arte frumoase, unul dintre cele mai bogate din Franţa, are opere de Tiţian, Rubens, van Dyck, Delacroix, Renoir sau Picasso.

Şi desigur, un muzeu dedicat vinului nu putea lipsi din Bordeaux.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri