Sari la conținut

Învingătorii de la Polul Nord s-au întors acasă

Andrei Roşu: „Am avut foarte mult halucinaţii noaptea. Şi vedeam desene animate pe gheaţă. Mă lăsam în genunchi şi spuneam: uite, Vlad, vezi?”

Zeci de prieteni şi rude i-au aplaudat la venirea în ţară pentru puterea extraordinară de care au dat dovadă. Au îndurat temperaturi de -50 de grade Celsius. Au dormit numai două ore pe noapte, uneori chiar deloc, şi au slăbit câte şase kilograme fiecare.

Vlad: „Am mâncat, în mare.

Andrei: Jăratec! La un moment ne-am rătăcit, am ajuns la nişte eschimoşi, ne-au ademenit cu nişte cerb. Ei vânează foarte mult. L-am lăsat doar pe Vlad să încerce, eu m-am rezumat la paste cu morcovi.”

Cea mai grea cursă din lume a lăsat urme adânci în românii noştri.

Nu-mi mai simt buricele degetelor. Am zis că o să ne revenim în maximum şase luni.”

Performanţa lor este cu atât mai impresionantă cu cât tinerii nu sunt sportivi de performanţă. Oameni normali, îşi spun ei. În viaţa de zi cu zi, Andrei este public speaker, iar Vlad consultant fiscal. Cursa de la Polul Nord a fost pentru ei mai mult o probă de supravieţuire.

Vlad Tănase: „Pur şi simplu te dezbracă de fiecare înveliş pe care îl ai, de fiecare frică, de fiecare temere, insecuritate şi te lasă gol puşcă în singurătatea aia.”

Cursa a avut în total 566 de kilometri, pe care cei doi i-au parcurs în şapte zile şi 11 ore. Vlad şi Andrei au ocupat locul al treilea. Cei dragi au urmărit eforturile lor de acasă şi au suferit alături de ei.

Oana Fotino, soţia lui Andrei: „Cu amândoi copiii, stăteam şi ne uitam la GPS, la săgeţica care înainta sau se oprea sau iar înainta, până a îngheţat şi după aia nu am mai ştiut ce se întâmplă.”

Traian Tănase, tatăl lui Vlad: „Au fost 30 de ore în care nu am ştiut nimic de ei. Au avut o porţiune de traseu cu vânt mare, temperatură scăzută, -60 de grade, când toate aparatele care îi urmăreau nu au funcţionat.”

România a avut trei sportivi, din cei 12, câţi au fost în total, la Maratonul "6633 Ultra", de la Polul Nord. Ccompetiţia a fost câştigată tot de un român, Tiberiu Uşeriu. Andrei Roşu şi Vlad Tănase au participat la maraton pentru a promova campania "Aleg să împăduresc". Proiectul a început în 2007 şi de atunci Muntenia s-a îmbogățit cu 38 de hectare de păduri.