Sari la conținut

Lecţie despre istoria secuilor

Din 1970, Cetatea Miko este sediul Muzeului Secuiesc al Ciucului şi unul dintre cele mai vechi spaţii muzeale de la noi din ţară. De aceea, în fiecare an vin aici în vizită circa 15.000 de turişti din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate să vadă expoziţiile permanente.

Un alt loc care atrage atenţia este vechea tiparniţa din lemn, asamblată în 1676 de către călugării franciscani, iar la o sută de ani distanţă a fost restaurată. Cea mai vie expoziţie a muzeului Secuiesc este cea destinată etnografiei. Aici este prezentat traiul ţărănesc al secuilor din secolele XIX-XX.

Aici, turiştii pot cutreiera spaţiile rurale din viaţă de zi cu zi şi pot face cunoştinţă cu meşteşugurile din acele vremuri. Tâmplăria a fost o meserie foarte căutată începând cu secolul al XVII-lea.

Mai târziu, în anii 1800-1900, când secuii au început să își schimbe mobila din casă, tâmplarii au avut foarte mult de lucru în toate satele maghiare. În timpul verii, muzeul poate fi vizitat în fiecare zi de marţi până duminică de la ora 09.00 până la 17.00.

Preţul unui bilet de intrare porneşte de la trei lei pentru elevi şi ajunge până la opt lei pentru adulţi, însă pentru grupuri organizate reprezentanţii instituţiei au pregătit pachete promoţionale.