Legendele tărâmului de poveste de la Varlaam

Data publicării:
VARLAAM

Pajişti parcă desenate, munţi plini de verdeaţă şi localnici veseli. Astfel se poate descrie în câteva cuvinte localitatea Varlaam. Locul a fost botezat după un vechi Mitropolit al Moldovei, care s-ar fi retras o vreme aici tocmai pentru liniştea locurilor şi peisajele care-ţi taie respiraţia.

„Se pot face drumeţii din Varlaam pe Bâsca Mică şi te întorci pe Bâsca Mare sau te duci la Ivăneţu care sunt traseele marcate de noi, de 3 ore, cel mai lung fiind de 6 ore - Penteleu, pe jos”, a spus Pompiliu Blidaru, administrator pensiune. 

Colinele pline de flori sau răcoarea pădurilor întunecate reprezintă remediul ideal după o săptămână agitată. La Varlaam te poţi rupe foarte uşor de cotidian. Telefonul mobil se transformă în aparat foto, deoarece semnalul nu a ajuns până aici. „Este o zonă super frumoasă, are o privelişte deosebită, oameni primitori, o mâncare excelentă şi noi ne-am simţit super bine şi gâza noastră la fel. Fiind cu copil mic, mergem mult în drumeţii, lângă apă”, a spus un turist.

Pe lângă traseele marcate, turiştii dornici de aventură pot vizita Stânca lui Blidaru, Cascada Pruncea sau Muntele Penteleu, de unde se vede toată întinderea Văii Prahovei. Iar legendele nu întârzie să fie povestite.

„Această stâncă s-a chemat stânca din Vadul Cornului sau Stânca Vişanului. Acum 80 - 90 de ani, un hoţ de oi, ''haiduc'' cu ghilimele a fost prins de mocanii care însemnau păstorii din judeţul Covasna. Alergat fiind, s-a oprit pe piatră şi a avut două variante: să sară sau să-l împuşte. Şi a sărit şi după trei luni s-a vindecat. A sărit în apă”, a povestit Pompiliu Blidaru

Dacă ajungeţi la Buzău, vă recomandăm să vizitaţi cascada Pruncea, una dintre cele mai frumoase cascade din judeţ, situată la 5 km de Siriu, în masivul Podul Calului.

Pentru doamnele care ajung în Varlaam, vacanţa nu poate fi completă fără terapia cu zer. Într-o vană plină cu zer, se pune miere şi petale de trandafir. Din această terapie inedită, ce durează 7 zile, face parte şi un cocktail preparat din zer şi fructe de pădure. Aceste băi sunt tradiţionale de peste 200 de ani. Zerul ajută la catifelarea pielii, iar cocktail-urile ajută la digestie, la colesterol şi la a nu se îngrăşa”, a mai spus admnistratorul pensiunii.

Turiştii care doresc să rămână câteva zile în Varlaam se pot caza la una din numeroasele pensiuni din împrejurimi. Preţul unei camere, fără micul dejun inclus, este 80 de lei pe noapte, pentru două persoane. Deşi ţinutul pare rupt de lume, călătorii pot ajunge cu uşurinţă aici cu maşina sau cu trenul.

În acest loc se ajunge venind de la Buzău sau Bucureşti pe DN 10 spre Braşov sau prin Vălenii de Munte. Cu trenul se poate numai până la Nehoi pentru că acolo se termină calea ferată. De la Nehoiu sunt autobuze. Şoseaua este bunicică şi mai mult dreaptă din cauză că aici a fost o cale ferată pentru exploatarea lemnului”, a mai spus Pompiliu Blidaru, administratorul unei pensiuni.

În drum spre Varlaam, opriţi la Colţi. Căutaţi acolo Muzeul Chihlimbarului şi veti descoperi câteva dintre cele mai spectaculoase pietre preţioase din ţară: chihlimbarul negru opac şi chihlimbarul negru-verzui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri