Sari la conținut

Magie de toamnă în Țara Crișurilor

În zona Vadu Crișului se poate ajunge, cel mai uşor, cu trenul, însă cei care vor să facă puțină mișcare pot alege traseul prin pădure.

Peștera Vadu Crișului ne deschide poarta spre frumusețile din inima munților Piatra Craiului. Descoperită în 1903 de un ceferist, grota săpată în calcar e lungă de un kilometru şi jumătate, din care doar o treime este vizitabilă. Restul este rezervație speologică şi adăposteşte o lume aparte.

Mihai Geczi, ghidul Peșterii Vadu Crișului, spune că acolo „sunt animale microbiologice și raci, melci de peșteră foarte mici care trăiesc în apă. Animalele mai mari sunt liliecii. E liliacul cu nasul tip potcoavă. E o specie de liliac care la noi în țară e pe cale de dispariție.”

La mică distanță, apa din peșteră se prăbuşeşte de la nouă metri înălţime.

„Cascada este foarte spectaculoasă și e prima oară când o vedem. Am mai citit despre ea, dar am vrut să o vedem cu ochii noștri”, spune un turist.

O curiozitate din punct de vedere istoric e Turnul de la Vama Sării, o construcție din piatră și cărămidă, care se înalță pe malul Crișului Repede. Din Casa Zmăului, cum îi spun localnicii, în Evul Mediu erau urmărite plutele cu sare ce coborau pe râu. Putem și azi trăi senzațiile tari ale coborârii pe apele Crișului. Nu se mai numește plutărit, ci rafting, iar echipamentele sunt și ele in pas cu vremurile.

Vadu Crișului e una dintre cele mai vizitate zone montane din țară. Mii de turiști vin aici în fiecare an, mai ales vara. Forfota din orașe poate fi evitată și toamna, cu atât mai mult cu cât defileul este extrem de ofertant.

Pe aceeași temă