Ministru al Turismului: Drumul până în Malaezia durează 12 ore. Nu poţi veni doar pentru o zi - două

Data publicării:
ministru malaezia 29 dec

În Malaezia, Ministerul Turismului şi Ministerul Culturii sunt reunite într-o singură instituţie. Asta pentru că, după părerea malaezienilor, cultura este un bun care poate atrage mulţi turişti. Dar pe lângă cultură, este nevoie şi de servicii foarte bune. Ministrul responsabil de această misiune de promovare a ţării a venit personal în România să îşi prezinte oferta.

Malaezia este interesată să stabilească relaţii bilaterale cu România şi turismul este un domeniu în care se pot stabili relaţii mai simplu, iar turismul dintre ţările noastre, dacă vom face un efort comun, vom reuşi să aducem mai mulţi turişi în Malaezia şi nu doar acest lucru, dar să vină şi malaezieni în România. Ambele ţări pot să dezvolte această cooperare, să îşi împartă experieţele şi bunele practici în acest domeniu. Ne dorim şi eforturi de marketing unite pentru ambele ţări, care pot fi făcute de exemplu prin pachete atractive, educaţie şi pregătire, avem foarte mulţi studenţi aici în Bucureşti, dar şi la Iaşi, studiază medicina şi ar trebui să exploatăm acest lucru. Ar trebui să avem întâlniri, conferinţe, convenţii şi expoziţii, tot felul de programe. Avem excursii pentru presă, care să meargă în Malaezia şi vice-versa. Ar trebui de asemenea să avem mai multe târguri de schimburi comerciale, şi misiuni de vânzare şi ar trebui să avem mai multe programe de schimb cultural. Acestea sunt metodele prin care cred eu că putem apropia cele două ţări”, spune Mohamed Aziz, ministrul Turismului și Culturii din Malaezia.

Asiaticii sunt recunoscuţi în lume pentru perseverenţă şi răbdare. Ministrul malaezian de turism nu se abate de la aceste reguli, pentru că ştie că sunt obligatorii ca să îşi atingă scopul cu succes.

„România este o piaţă nouă spre care ne uităm acum, creşte încet, anul trecut am avut cam 4000 de turişti români în Malaezia şi ne-am propus să mărim numărul lor şi pentru aceasta sunt acum aici. Şi biroul nostru din Istanbul va fi baza pentru toţi tur-operatorii care vor promova Malaezia într-o manieră agresivă”, explică el.

„Trebuie să înţelegeţi că turismul este principalul contribuitor la economia ţării. Şi de asemenea prin turism atragem bani străini în ţară. Şi acestea sunt realităţi importante pe care trebuie să le luăm în serios şi din această cauză noi lucrăm intensiv să aducem turişti în ţară şi oferim atracţii turistice unice, o moştenire multiculturală foarte colorată, o bucătărie delicioasă, cumpărături fără taxe, insule tropicale vechi de un milion de ani. Acestea sunt câteva dintre produsele turistice care sunt oferite românilor. Şi de asemenea Malaezia este binecuvântată cu vreme caldă, este una dintre destinaţiile care pot fi vizitate tot timpul anului. Dacă este vară aici şi vi se pare foarte cald, puteţi merge în Malaezia, unde este cald, dar nu foarte cald, când este iarnă aici, puteţi scăpa de iarna mergând în Malaezia. Pentru noi, turismul este tot anul. Din punct de vedere al banilor, Malaezia este o destinaţie rezonabilă. Avem preţuri competitive, pe care şi le poate permite toată lumea, ca să poată veni să ne viziteze. Guvernul are de asemenea politici guvernamentale care să ajute turismul şi comerţul internaţional. Avem o infrastructură foarte bună şi bineînţeles, cei mai importanţi sunt oamenii. Malaezienii sunt oameni foarte ospitalieri, oricine se va simţi binevenit. Cred că semănăm destul de mult cu românii. Şi voi sunteţi prietenoşi. Şi de fapt aceasta este bogăţia care chiar îi atrage pe toţi cei care vin să viziteze Malaezia şi sunt sigur că acest lucru îi determină să repete vizita următorul an”, detaliază ministrul.

Chiar dacă turiştii sunt diferiţi, oferta malaezienilor este aceeaşi pentru toţi: servicii la superlativ şi preţuri rezonabile. Este de admirat faptul că nu se tem de concurenţă, chiar dacă se învecinează cu două ţări foarte cunoscute turiştilor, Thailanda şi Indonezia.

„Nu avem o strategie specială pentru fiecare ţară. Turiştii din toate ţările sunt la fel de importanţi pentru noi, indiferent că sunt din România sau Bulgaria. Sunteţi foarte importanţi pentru noi şi vreau să mă asigur că înţelegeţi că, chiar dacă este o destinaţie mai îndepărtată, puteţi rămâne acolo mai mult. Drumul până în Malaezia durează 12 ore. Nu poţi veni acolo să stai una sau două zile. Trebuie să stai acolo măcar o săptămână. Aşa că distanţa mare este doar un lucru pe care îl exploatăm şi îl transformăm în ceva pozitiv pentru noi. Şi da, înţelegem că Thailanda şi Indonezia sunt mai cunoscute decât suntem noi, dar statisticile Organizaţiei Mondiale pentru Comerţ arată că Malaezia este a 10a ţară cea mai vizitată din lume. Iar Indonezia şi Thailanda sunt după noi. Poate suntem mai puţin cunoscuţi în România, dar muncim din greu să îi facem pe români să se uite spre ţara noastră. Iar distanţa mai mare dintre anumite ţări poate fi scurtată dacă este să ajungeţi în Malaezia prin alte ţări. Pentru români cea mai bună variantă ar fi să meargă prin Istanbul. De acolo sunt zboruri zilnice prin Turkis Airlines sau Malaysia Airlines. O altă variantă este Doha, cu Qatar Airways. Din Bucureşti la Doha şi din Doha spre Kuala Lumpur. 30.00”, detaliază Mohamed Aziz.

„Malaezia este cu adevărat Asia”. Aşa sună reclama pe care ministerul turismului de la Kuala Lumpur a decis să o difuzeze pe cele mai cunoscute canale de televiziune din lume. Există o strategie de promovare pe care asiaticii o pun în practică de câţiva ani şi rezultatele sunt foarte bune.

Trebuie să aflaţi mai multe despre o ţară înainte de a o vizita. Şi pe măsură ce trece timpul, românii vor cunoaşte mai multe despre Malaezia. Promovăm Malaezia inclusiv pe CNN, oferim pachete turistice foarte bune tur-operatorilor. Este important să lucrăm cu tur-operatorii din România. Avem programe prin care invităm oameni care ştiu să scrie despre turism, jurnalişti, în perioade specifice când avem festivaluri. Îi invităm la noi, cu siguranţă o să le placă şi dacă le place vor scrie despre noi, lumea va afla de noi. Aşa lucrăm noi. Publicitatea pentru ţara noastră, în România, este foarte importantă”, spune Mohamed Aziz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri