Minunile din Apuseni. Peşterile şi traseele montane deosebite atrag mii de turişti

Data publicării:
apuseni-1

Încă din 1900, Gyula Czaran, un neobosit călător prin Apuseni, a stabilit primele trasee turistice în această zonă. Însă primele demersuri înspre crearea unei arii protejate în inima Munţilor Apuseni îi aparțin lui Emil Racoviţă, care în 1928, la primul congres al naturaliştilor din România, a susţinut clar şi obiectiv acest ţel.

Parcul Natural Apuseni a fost declarat arie protejată în anul 2004 şi este una dintre cele mai importante zone carstice ale României și a sud-estului Europei.

Chiar dacă se întinde şi pe teritoriile judeţelor Alba şi Cluj, cele mai importante obiective turistice se află în judeţul Bihor. Este vorba despre Munţii Bihor şi despre o mică parte din masivul Vlădeasa, zonă în care se regăsește una dintre cele mai mari concentrări de peşteri din România.

Aceasta face ca turiştii să umple, vară de vară, locul de campare din Poiana Glăvoi. Stau zile sau chiar săptămâni în şir în corturi şi rulote, iar cei mai mulţi sunt excursionişti din Ungaria care s-au îndrăgostit de Parcul Natural Apuseni.

Din acest motiv, niciunul nu se lasă până nu parcurge măcar o parte din traseele turistice care se întind pe o suprafață de aproape 76.000 de hectare. Unul dintre cele mai vizitate este traseul care duce spre Cetăţile Ponorului, peşteră care are cel mai înalt portal din ţară. La dispoziţia turistului stau şi Pestera Piatra Altarului, emblematică pentru fenomenele carstice din România, sau Peştera din Valea Rea. Iubitorii muntelui nu ocolesc gheţarul de la Scărişoara, cel mai mare gheţar subteran din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri