Monument paleocreștin la Tulcea, unic în Europa, descoperit în urma unei ploi

Data publicării:
monument paleocrestin cripta tulcea

Basilica paleocreştină de la Niculiţel şi-a deschis de curând porţile pentru vizitatori, după ce a fost, vreme de doi ani, în reabilitări. Amplasată într-o zonă pitorească, la poalele dealului Piatra Roşie, basilica este un monument unic în Europa.

„Aici găsim cripta în care au fost descoperiți martirii creștini în forma originală, aşa cum a fost construită la începutul secolului al II-lea şi cum a fost descoperită în 1971, monument considerat unic în Europa. Ruinele fostei basilica care fusese construită peste criptă pentru a proteja și a ascunde sub altar”, spune Cornelia Odagiu, conservator Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.

Edificiul este unul dintre cele mai vechi complexe de cult creştine descoperite pâna în prezent în România. A fost construit în perioada Împăraţilor Valens-Valentinian, pe locul unui vechi mormânt, în anul 370 d.Hr.

„Arhitectura mormântului este unică în Europa. Complexul de cult creştin datează de la sfârşitul secolului al IV-lea, începutul secolului al V-lea, după Hristos”, relatează Marian Cioacă, reporter Digi24 Constanța.

„Basilica a fost descoperită în iunie 1971 în urma unei ploi torenţiale. Practic acea ploaie a dezvelit cripta”, afirmă Sorin Ailincăi, managerul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale.

Săpăturile au scos la iveală singurul mormânt martiric paleocreştin neprofanat din Europa, sub forma unei cripte cu 2 nivele, acoperite de o cupola. Patru martiri au fost descoperiţi într-un sicriu comun la nivelul superior al acestei criptei. Nivelul inferior a conservat rămăşiţele altor două trupuri, numele acestora nefiind încrustate în tencuiala pereţilor domului.

În pământul de sub criptă, arheologii au găsit două vase de ofrandă şi o placă de gresie cu inscripţia în limba greacă: „aici şi acolo, sângele martirilor”.

„Este construit in tehnica monumentelor greco-romane şi rar intâlnit în creştinism, dar în care au fost înhumaţi martiri creştini. Iar peste morminte a fost ridicată mai târziu o basilică paleocreştină”, spune Cornelia Odagiu, conservator la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.

Locul are mare însemnătate pentru lumea creştină.

Este un edificiu destul de mare, unul dintre cele mai mari din acea perioadă. Biserica era împărţită în 3 nave şi în spate puteţi vedea absita, altarul unde a fost amplasată cripta”, spune Cornelia Odagiu, conservator Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.

Deasupra sitului arheologic s-a ridicat o construcţie de protecţie. Investiţia a costat peste 11 milioane de lei, bani din fonduri europeane.

Este prima data când vin aici. Este un loc întradevăr spectacular având în vedere că înainte nu exista nimic aici. Este un lucru foarte interesant ce s-a construit aici, este un lucru cu istorie, face parte din noi”, spune un turist.

Basilica poate fi vizitată zilnic, de la 10:00 la 18:00. Biletul de intrare costă 4 lei, iar elevii şi studenţii plătesc doar jumătate de bilet. În Niculiţel puteţi ajunge pe Drumul European 87. De la Constanţa faceţi cam două ore, de la Tulcea, doar jumătate de oră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri