Sari la conținut

Oul de struţ încondeiat, un decor scump. Un exemplar costă între 70-300 de euro

În puţine locuri din ţară poţi găsi ouă de struţ încondeiate. Unul dintre ele este o fermă din Tinca, judeţul Bihor, unde Florian Bala creşte 15 familii de struţi. Colectează cam 700-800 de ouă anual.

Un ou de struţ cântărește aproape 2 kg și poate fi un mic dejun copios pentru întreagă familie. Însă, tehnica de golire a oului presupune folosirea unui burghiu fin şi a unei doze de răbdare pentru a extrage conţinutul. Dar nu orice ou e potrivit pentru încondeiat.

„Observaţi că există o parte mai întunecată. Acea parte întunecată este embrionul de struţ. Acolo se va dezvolta un nou puiuţ. Acest ou nu are embrion, se vede că nu are porţiune mai închisă la culoare. Va fi scos din grupul lui şi va fi golit de conţinut pentru a se obţine ou pentru împistrat”, explică Florian Bala, proprietarul fermei de struţi din Tinca, judeţul Bihor.

Sunt mai multe tehnici de împistrare, de exemplu acesta a fost împistrat cu ceară, acesta este în culoare şi mai există şi tehnica cu foiţă de aur. Împistrat poate valora de la 70-80 de euro modele mai simple, tehnici mai simple până la câteva sute de euro, un astfel de ou costă vreo 200 de euro”, spune proprietarul fermei.

Un ou cu foiţă de aur ajunge la vânzare pentru 300 de euro. Dar, contra 25 de euro, puteţi cumpăra un ou de struţ din care puteţi pregăti omletă pentru opt persoane.