Poetul Radu Cârneci la Bonton: „De la părinți am luat dragostea de familie, iubirea de frumos”

Data publicării:
carneci radu poet 1

Poetul şi traducătorul Radu Cârneci vorbeşte în ediţia din această săptămână a emisiunii Bonton despre una dintre temele cele mai dragi lui: respectul pentru părinţi. Şi face acest lucru vorbind cu mare emoţie despre cei care i-au dat viaţă, rememorând cele mai frumoase imagini, dar şi cele mai importante valori pe care le-a moştenit de la ei. „Am avut un tată care prin fermitate şi asprime a impus o stare nu numai de respect, ci de a lua în serios viaţa. ...Mama mea a fost o fiinţa deosebită. Ea a fost întotdeauna foarte puternică moral. Ştia să pună lucrurile la punct şi cu blândeţe, cu multă blândeţe....De la părinţi am luat dragostea de familie, de datină ţărănească, (...) iubirea de frumos, de natură.”

Şi pentru că toate aceste valori au fost atât de puternic înrădăcinate în fiinţa sa, tot ceea ce a făcut tatăl Radu Cârneci a fost să le transmită mai departe propriilor săi copii. „Cu copiii mei, în momentul de faţă există un respect care este foarte bine altoit pe o prietenie, pe o stare morală (...) superioară. ...Eu cred că le-am transmis de la începutul începutului această relaţie de cinste, de a respecta frumosul, de a respecta ceea ce este esenţial în viaţă”, povesteşte poetul la Digi24.

Iar „meseria” de părinte este una dintre cele mai grele şi mai încărcate de semnificaţii din lume, căci de asta depinde până la urmă sănătatea unui neam: „Părinţii dacă sunt adevăraţi, cinstiţi şi frumoşi faţă de copiii lor contribuie în mod deosebit la formarea unor conştiinţe de familie, de neam, (...) de respect. ”

Poeţii, „purtătorii de cuvânt ai lui Dumnezeu pe pământ”, după cum îi place adesea artistului să spună sunt la rândul lor copii, sunt la rândul lor părinţi. Despre complicata relaţie părinţi-copii, despre respect şi iubire, într-o societate bulversată, cu valori inversate ori pur şi simplu aruncate la coş, într-un interviu sensibil, duminică, de la ora 17.30, la Bonton, pe Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri