Sari la conținut

Șantierul Vama Veche. Cu o săptămână înainte de 1 mai, muncitorii și utilajele ocupă plajele fostului sat pescăresc

Cu doar o săptămână înainte de 1 mai, Vama Veche este un şantier. La fel ca anul trecut, muncitorii şi utilajele ocupă satul boem. Excavatoarele şi buldozerele sapă fundaţii pentru hoteluri şi pensiuni noi care vor putea fi folosite, însă, abia sezoanele viitoare

Nici plaja nu este cruţată de prezenţa utilajelor care nivelează nisipul sau dau un ajutor celor care au o mică afacere în apropierea mării.

Dumitru Ştefan, şef de şantier: „L-am prins pe băiatul ăsta p-aici, că face plaja, a îndreptat-o. Ne face şi nouă puţin, mai băgăm şi noi şezlong, o umbrelă.”

Ritmul în care se construieşte este dublu faţă de sezonul trecut. Asta se vede chiar şi la marginea plajei sau pe nisipul plin cu stive de şezlonguri prăfuite, umbrele distruse şi munţi de moloz lăsat în urma lucrărilor. Dacă investiţiile sunt vizibile anul acesta, infrastructura este încă la pământ. La propriu.

În mai puţin de un an, Vama s-a extins spre graniţa cu Bulgaria, iar construcţii de mari dimensiuni au apărut de nicăieri. Trist este că unele au fost lăsate în voia sorţii.

Paul Greavu, reporter Digi24: „Clădirea din spatele meu este un bun exemplu a ceea ce a devenit Vama Veche în ultimii ani. Practic, s-a transformat dintr-un mic sat pescăresc, într-o staţiune în care domină construcţiile de beton, unele dintre ele abandonate înainte să fie terminate.”

În ciuda lucrurilor evidente, cei din turism sunt optimişti.

Cristian Bărhălescu, consultant în turism: „Au început să fie facilităţi şi de trei, patru stele, unele chiar au faciltăţi care le duc spre 5 stele şi cu siguranţă nu se va opri aici, atât timp cât va fi cerere, Vama se va dezvolta.”

Asaltul betoanelor nu este singura problemă cu care se confruntă localnicii şi „vamaioţii” în acest an. Faptul că poliţiştii de frontieră amenajează şi transformă o clădire părăsită într-un centru de triere a eventualilor migranţi a indus o stare de nelinişte în micul sat pescăresc.

„Turismul de aici nu va mai fi turism. Sunt persoane care îşi sună gazdele şi care întreabă dacă pot să mai vină în Vama Veche, datorită acestor zvonuri. Vă daţi seama că o să afecteze grav turismul României.”

Cristian Bărhălescu, consultant în turism: „Centrul de triere este într-o unitate militară, nu au acces să intre, să iasă, să se plimbe prin Vamă.”

Cu sau fără refugiaţi, viaţa în cea mai sudică staţiune de pe litoralul românesc merge înainte.

Rodica Popescu, manager hotel de 3*: „Pregătirile sunt în fază finală, suntem aproape de final, cu aranjatul hotelului. Să sperăm că suntem gata până de Paşte, până atunci când vor sosi primi turişti.”

„Eventual o să ne ducem încolo spre 2 Mai, ca să găsim linişte şi mai puţine betoane.”

Peste zece mii de oameni s-au bucurat de Vamă pe 1 mai 2015. Şi anul acesta staţiunea este rezervată complet la deschiderea sezonului: satul rămâne constant pe locul doi în topul preferinţelor turiştilor români şi străini care vizitează litoralul.