Stațiune de lux dispărută

Data publicării:
aurora banatului

Era vila Elisabeta, mai din jos era un heleşteu, lac mic, artificial, din jos era vila Gretchen, explică un localnic.

În secolul al XIX-lea, câteva familii de germani din Caraş-Severin au construit mai multe vile pe o vale şi au transformat-o locul în staţiune de lux. Capete încoronate ale Europei, vedete de la Hollywood şi celebri cântăreţi de operă şi-au petrecut vacanţele la Aurora Banatului.

„Enrico Caruso a spart pahare aici cu vocea lui, iar Josephine Baker ar fi făcut dansul şarpelui şi aici, apoi regele Hanovrei, după abdicare, după ce a fost detronat de fapt, şi-a petrecut câteva săptămâni pe aici”, spune Cristian Mosoroceanu.

După război, vilele au fost transformate în loc de cazare pentru soldaţii sovietici, iar apoi au devenit adăpost pentru persoanele bolnave de TBC şi dărâmate una câte una.

Astăzi, singura rămasă în picioare e doar o casă abandonată.

„Nu de mult a mai fost un om … căuta vilele astea şi i-am arătat uitaţi aici, aici au fost şi a plâns omul. Om bătrân”, povestește un bărbat.

Autorităţile fac acum demersuri ca să recupereze singura vilă rămasă în picioare din vechiul complex turistic, ridicată la începutul secolului al XX-lea.

Această vilă să o preluăm de la foştii privaţi, particulari care şi-au revendicat-o după anii 90, am intrat în tratative cu ei”, spune Gheorghe Românu, primarul orașului Anina.

Preţul imobilului este estimat la peste 20 de mii de euro.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri