Studiu. Un minut de exerciții fizice intense, echivalentul a 45 de minute de mișcare moderată

Data publicării:
GettyImages-188025521

FOTO: Gulliver/Getty Images

Oamenii de știință au descoperit că exercițiile fizice, în intervale scurte, dar foarte obositoare pot fi echivalente cu 45 de minute de mișcare moderată.

De-al lungul timpului, diferite studii au dovedit aceeași idee: șapte, șase sau chiar patru minute de diferite exerciții intense pot avea rezultate benefice pentru sănătate. Noul studiu micșorează timpul alocal exercițiilor asidue.

Studiul a vizat 25 de tineri care nu au o condiție fizică bună și a constat în măsurarea stării de sănătate generală în urma unor exerciții fizice. S-a urmărit cât de eficient a fost folosită insulina de organismul fiecăruia pentru a reglementa nivelul de zahăr din sânge.

Participanții au fost împărțiți în trei grupuri. Un grup nu a schimbat nimic la rutina lor de exerciții fizice, în cazul acesta, inexistentă.

Al doilea grup a făcut mișcare fizică moderată, timp de 45 de minute au folosit bicicleta staționară la o viteză mică cu încălzire de două minute înainte și trei minute pauză de odihnă în timpul antrenamentului.

Exercițiile fizice ale celui de-al treilea grup au constat în: încălzirea de două minute la bicicleta staționară, după care 20 de secunde de pedalat cât de repede au putut participanții, după care două minute de pedalat încet, urmate de încă 20 de secunde de pedalat intens, au trecut din nou la pedalat încet două minute, după care au revenit la 20 de secunde de exercițiu puternic și la sfârșit, timp de trei minute s-au odihnit. Excercițiul a durat 10 minute, dintre care un singur minut a reprezentat mișcarea fizică intensă.

Cele două grupuri au repetat exercițiile de trei ori pe săptămână, pe o perioadă de 12 săptămâni. La sfârșitul studiului, grupul cu antrenamentul de 45 de minute a făcut în total 27 de ore de sport , iar celălalt grup a făcut 6 ore de mișcare , dintre care doar 36 de minute au fost exerciții fizice intense.

Participanții au fost testați din nou la finalul studiului. Cele două grupuri active și-au mărit rezistența fizică cu 20% iar nivelul glicemic a fost îmbunătățit. Rezultatele au fost la fel de bune pentru ambele grupuri.

Din studiu reiese că dacă facem exerciții fizice scurte, dar intense putem obține aceleași rezultate ca atunci când facem sport moderat, în cazul acesta de 45 de minute.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri