Superstiţii de Crăciun: Nu se aruncă gunoiul, nu se împrumută lucruri, iar coşul cu pâine stă sub masă

Data publicării:
Clipboard01-3

Să nu arunci gunoiul din casă, să nu dai lucruri cu împrumut, să pui coşul cu pâine sub masă sau să te săruţi cu persoana dragă sub vâsc - sunt doar câteva dintre superstiţiile de Crăciun. Bătrânii spun că cine le respectă va fi norocos şi sănătos tot anul.


Doina Mania din Prisăcani respectă an de an acelaşi ritual pe care îl ştie de la mama ei. E convinsă că doar aşa anul care vine va fi unul bun pentru toată familia aşa că pune coşul cu pâine sub masă pentru bunăstare, sănătate şi prosperitate. Şi apoi, „Linişte să fie în ţară, să ne putem înţelege unii cu ceilalţi. Şi dacă muncim le avem pe toate”, spune Doina Mania.

Marius şi Oxana ştiu de la bunicii lor ce trebuie să facă de Crăciun ca să le meargă bine tot anul: s-au aşezat sub vâsc ca să-şi arate dragostea. Cei doi liceeni privesc cu încredere spre anul care vine.

În satele din Oltenia, femeile ştiu că nu e bine să dai bani cu împrumut şi că sunt câteva lucruri pentru a-ţi feri casa de spiritele rele: Nici de Crăciun nici de Paşti nu se mătură în casă şi nu se aruncă gunoiul, pentru că „îţi arunci şi norocul”!

Iar în Bucovina, în noaptea de Ajun, se spune că sufletele celor morti se ridică şi vin la casele în care au trăit pentru a se ospăta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri