Sari la conținut

Talentul la matematică al copiilor, influenţat de hormonii mamei, în timpul sarcinii

Copiii ai căror mame au prezentat în timpul sarcinii un nivel scăzut al hormonului tiroxină, bogat în iod şi secretat de glanda tiroidă, prezintă de două ori mai multe probabilităţi de a eşua la testele de aritmetică, au descoperit cercetătorii de la VU University Medical Center din Amsterdam, informează dailymaiil.co.uk, citat de Mediafax.

Tiroxina, care trece de la mamă la făt în timpul sarcinii, este esenţială dezvoltării creierului, dar multe gravide prezintă în organism niveluri foarte scăzute ale acestui hormon. Cercetătorul Martijn Finken a studiat aproape 1.200 de copii, din perioada prenatală, până când au început şcoala.

Medicul endocrinolog pediatru a măsurat nivelul de tiroxină din organismul mamei în a 12-a săptămână de sarcină şi a comparat datele cu rezultatele copiilor la testele de aritmetică şi limbă, la vârsta de cinci ani. Copiii care au fost expuşi celor mai mici niveluri de tiroxină în uterul mamei aveau cu 90% mai multe şanse de a se situa în a doua jumătate a clasamentului elevilor buni la matematică, chiar şi când se luau în considerare contextul familial şi starea de sănătate la naştere.

Pe de altă parte, nivelul de tiroxină nu a fost legat de abilităţile lingvistice ale copiilor, evaluate în urma unor teste de vocabular.